Fem års väntan kvar innan tågen går var tionde minut

3,1 miljarder läggs på utbyggnaden av Roslagsbanan. Det klubbades under trafiknämndens möte i förra veckan.

Men det dröjer till 2018 innan tiominuterstrafiken är igång.

Pendlare på Roslagsbanan kan förbereda sig på en enklare vardag. Under tisdagen beslutade Stockholms landstings trafiknämnd att 3,1 miljarder läggs på utbyggnaden av dubbelspår på samtliga sträckor mellan Vallentuna och Åkersberga.

Investeringen ska göra att Roslagstågen går var tionde minut.

– 10-minuterstrafik är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda en attraktiv kollektivtrafik till alla som bor i Danderyd, Täby, Vallentuna och Österåker. Dessutom skapar beslutet nödvändiga förutsättningar för bostadsbyggande, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) efter tisdagens möte.

Socialdemokraterna däremot motsatte sig förslaget och begärde att miljardsatsningen skulle utredas på nytt.

– Utifrån dagens ekonomiska läge är det ansvarslöst att besluta om så här mycket pengar utan att göra en mer utförlig undersökning av alternativen, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Summan för utbyggnaden, som tidigare låg på 4,6 miljarder kronor, sänktes till 3,1 miljarder.

– Det är illusionskonster från Alliansens sida. Bara för att man anger ett nytt pris innebär det inte att man kan hålla sig inom ramarna, säger Erika Ullberg.

Kommunalråd i Vallentuna, Örjan Lid (M), välkomnade beslutet.

– Det här beslutet är otroligt viktigt. Med tiominuterstrafik kan man utöka pendlingen och få människor att ta tåget i stället för bilen. Det gör också Vallentuna till en mer attraktiv kommun, säger han.

Beslutet innebär att dubbelspåret mellan Vallentuna och Kragstalund kan börja byggas under våren 2014. Arbetet med en andra järnvägsbro är redan igång.

Även sträckan mellan Vallentuna och Lindholmen får dubbelspår. När är ännu oklart. Av besparingsskäl slopas dock sträckan mellan Vallentuna och Molnby.

Kan Vallentunaborna vänta sig fortsatt trafikkaos i år?

– Utbyggnaden kommer till viss del att påverka trafiken. Vi kommer till exempel att stänga av tågtrafiken under några månader när den andra järnvägsbron byggs. Om det blir den här sommaren eller nästa vet vi inte, säger Anders Heidenfors Enquist, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Det här beslutet är oerhört viktigt.Örjan Lid (M), kommunalråd