Min lokala hjälte

Fem dömda efter misshandel i garage

Ungdomsvård och ungdomstjänst.

Det blir straffet för tre av flickorna som åtalades för misshandel av en 14-årig flicka i ett parkeringsgarage i centrala Vallentuna.

Domen i det brutala misshandelsfallet i Ica:s parkeringsgarage kom i torsdags till Attunda tingsrätt.

Den tre dagar långa rättegången har präglats av upprörda känslor och motstridiga uppgifter.

– Det har varit väldigt tufft, säger flickans pappa.

Han menar att familjen är nöjd med domen.

– Vi tycker att det känns bra att man har fått fast alla skyldiga och att de blir straffade för vad de gjort, säger han.

Flickan mår efter omständigheterna bra.

– Hon är lättad att rättegången är över, men det kommer att ta lång tid innan vi kan lämna det här bakom oss. Det jobbiga har varit att möta alla i rätten igen, säger han.

Åklagaren som hela tiden yrkat på grov misshandel fick backa och ungdomarna dömdes till slut för misshandel av normalgraden. En av anledningarna till att brottsrubriceringen sänktes var att den 14-åriga flickans skador inte var så allvarliga.

Advokat Per Larsson, som företrädde en av ungdomarna, menar att domen var väntad.

– Vi är inte förvånade över att tingsrätten valde att ändra rubriceringen. Misshandeln var så pass kort och skadorna som uppstod var inte så allvarliga att man kunde bedöma det som en grov misshandel, ­säger han.

Är ni nöjda med domen?

– Ja, vi är nöjda med att misshandeln inte bedömdes som grov. Jag måste tala med klient om det blir aktuellt att överklaga någon annan del av domen, säger han.

Två av de åtalade ungdomarna döms till ungdomsvård i ett år och tre till ungdomstjänst i 50 respektive 60 timmar. De fem ungdomarna ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till den misshandlade flickan.

Anledningen till de låga straffen är att alla ungdomar är minderåriga, skriver tingsrätten, som menar att misshandeln hade lett till fängelsestraff på sex till åtta månader om de tilltalade hade varit över 21 år.

De tilltalade har fram till den 25 juli på sig att överklaga domen.

Fakta

FLickan överfölls av ett maskerat gäng

Den 18 januari misshandlades en 14-årig flicka i ett parkeringsgarage i centrala Vallentuna.

Flickan överfölls av ett gäng maskerade ungdomar i åldrarna 16 till 17 och misshandlades med ett 20-tal sparkar i höften, ansiktet och överkroppen.

I maj åtalades fem ungdomar misstänkta för grov misshandel, medhjälp till misshandel och anstiftan till misshandel.

Domen mot ungdomarna kom i torsdags vid Attunda tingsrätt.