ANNONS

Fem dömda för villarån i Tumba

Domen har fallit för det grova rån där en 18-årig kvinna bakbands i sitt hem i Tumba.

För de fem dömda väntar nu långa fängelsestraff.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev för två veckor sedan om rättegången mot fyra unga män och en 20-årig kvinna.

Det var i september förra året som de fem åtalade, alla i 20-årsåldern, utsatte en 18-årig kvinna för ett grovt rån i den villa i Tumba där hon bodde med sina föräldrar. Vid rånet stals pengar och värdesaker för 300 000 kronor.

Männen döms till fyraåriga fängelsestraff. Den 20-åriga väninnan till rånoffret, som var i maskopi med rånarna, döms till fängelse i tre år och två månader. Rånet har bedömts som grovt bland annat eftersom 18-åringens särskilda förtroende för 20-åringen utnyttjats.

Längst straff – fyra år och fyra månader – fick den äldsta av de fem, en 27-årig man som även gjort sig skyldig till en rad andra brott.

Att kvinnans straff blir lägre än fyra år beror på att hon ännu inte har fyllt 21 år – den ålder då man blir straffmyndig fullt ut.

Själv nekar hon till brott och säger att hon tvingats visa männen vägen till villan.

– Hon hävdar att det förekommit hot om våld. I den mån hon medverkat har hennes roll varit så liten att den inte haft någon betydelse, säger 20-åringens advokat Magnus Strömberg.

Kvinnan kommer att överklaga domen.

– Det är ett ovanligt hårt straff om man jämför med den rättspraxis som finns, säger han.

ANNONS

2010 genomfördes en reform för att skärpa straffen för allvarliga våldsbrott som rån. Advokat Magnus Strömberg anser dock att man i det här fallet tagit i för hårt när rånet klassats som grovt.

Om ett rån är grovt bedöms utifrån om gärningsmannen visat synnerlig råhet eller utnyttjat den rånades utsatta ställning.

– Tingsrätten skriver själv i domen att uttrycket synnerlig råhet ska tolkas restriktivt. Det här rimmar inte med de resonemang som finns kring bedömningen av huruvida rån ska vara grova eller inte, säger han.

Straffet för grovt rån är lägst fyra och högst tio års fängelse.

Rån av normalgraden straffas med lägst ett och högst sex års fängelse.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.