Fem häktade efter guldrånet

Förra helgen häktades fem män misstänkta för rånet mot Guldfynd i Åkersberga. Klantig planering och otur ledde till det snabba gripandet.

Med yxa slog rånarna till mot Guldfynds butik i Åkersberga centrum för två veckor sedan. Men redan efter några timmar kunde polisen gripa fem personer.

Förra helgen häktades samtliga – fyra män i åldrarna 18–20 år på sannolika skäl misstänkta för rån. Två av dessa är hemmahörande i Åkersberga. Den femte, en 35-åring, häktades för medhjälp till rån. Samtliga nekar till brott.

Enligt polisen ledde en rad sammanträffanden till att männen snabbt kunde spåras och gripas. Rånarna flydde på mopeder, men redan efter ett par timmar greps två av männen i centrala Åkersberga. En och en halv timme senare greps ytterligare tre personer på en annan adress i Åkersberga.

Att rånet inträffade mitt på dagen betydde att det fanns gott om vittnen. Rånarna hade också otur eftersom det råkade finnas ovanligt många poliser i Åkersberga just den här dagen.

– Ett gäng trafikpoliser hade en insats i området och det ledde till att vår insatschef fick större resurser och snabbt kunde undersöka alla tips, säger Nils Fyhr, stationsbefäl på Täbypolisen.

Med hjälp av vittnen kunde polisen följa rånarnas flyktväg ända till adressen ddär de befann sig.

Stora delar av rånbytet hittades gömt längs flyktvägen, också det med hjälp av vittnen. Uppgifter om bytets värde varierar från 200 000 till en miljon kronor.

– Visa delar av rånet var inte så genomtänkt. Annars brukar det vara A och O för gärningsmännen att fixa undan rånbytet så att man har det kvar även om man blir gripen, säger Nils Fyhr.

Senast 15 mars ska åtal vara väckt mot männen.