ANNONS

Fem miljoner för att städa efter jordskredet i Ekhagen

Skredets skador syntes ett halvår efter raset i april 2013.
Skredets skador syntes ett halvår efter raset i april 2013.
Jordskredet förstörde stora delar av Ekhagens strand. Men trots omfattande skador blir det billigare än tänkt för staden.
ANNONS

Det åtta meter breda raset bredde sig 30 meter längs Ekhagens strandlinje, och delar av en båtklubbs brygga förstördes i jordskredet våren 2013.

Ingen person skadades, men raset kostade staden 5,2 miljoner kronor. Skredet uppstod på grund av att Svenska Kraftnät gjorde undersökningar och provborrade vid platsen för en framtida tunnel under vattnet.

I ett första skede trodde staden att det skulle behövas nästan dubbelt så mycket pengar för att städa upp efter händelsen, där delar av en gångväg och en båtbrygga förstördes. Men de 10 miljoner kronor som avsattes behövdes inte då staden kommit överrens med Svenska Kraftnät att de även skulle vara med och betala notan, eftersom de orsakade raset. Detta trots att trafikkontoret hade gett tillåtelse för borrningarna.

Arbetet blev redan klart förra våren, men projektet redovisas först nu då man förhandlat klart med det statliga affärsverket. Även den mest drabbade båtklubben har varit aktiv i återuppbyggnadsarbetet då en ny mastkransbrygga byggts, en ny gångväg har anlagts och parkeringsytan har stadgats upp.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.