Fem oväntade getbebisar tittade ut

Fem getungar har fötts mitt i vintern i Rönninge by. Två hannar och tre honor.
Fem getungar har fötts mitt i vintern i Rönninge by. Två hannar och tre honor.
Tre okända getbesök hos bockarna tidigt i höstas har lett till att fem killingar oväntat har fötts på Rönninge by. Normalt föds getbebisarna på våren.

– Egentligen skulle de här tre tackorna inte alls vara dräktiga så tidigt, konstaterar Sanna Lanne vid Rönninge by. Det här har de fixat helt på egen hand.

Hon berättar att bocken släpps in till getterna den första november så att killingarna kommer i april när det är varmare ute.

– Nu måste vi hålla dem inomhus eftersom det är för kallt och dessutom gillar inga getter att få snö på magen. Inte heller kan vi släppa in besökare i djurstallarna nu på grund av smittorisken för killingarna.

Även om det inte hänt förut är hon inte helt förvånad över att getterna blivit dräktiga på egen hand.

– Det här är smarta djur som tar sig fram överallt. De klättrar gärna i träd, äter folks matsäckar och grannens finaste blomma. De är som små ligister, kan man säga.

Sanna jämför getter med katter, de gör precis som de vill och är helt orädda. Inte alls som får.

– De två första veckorna är det mysigt med killingarna men sedan är de precis överallt. Det är väldigt mycket sprutt och man kan bli trött på dem.

Hon säger att det är väldigt svårt att känna på de här afrikanska bergsgetterna om de är dräktiga eftersom de är så små. Det var därför de inte visste något.

– Att de är små gör även att bockarna är mindre farliga. Med svenska getter är det annorlunda. Bockarna är hundra procent testosteron och kan vara aggressiva precis som många andra okastrerade handjur.

Nu hoppas hon i alla fall att det kommer fler killingar i april. Som planerat.