Fem p-böter – på bara en månad

På Hällbybacken har parkeringsböterna skjutit i höjden det senaste året. Faxradin Harzani har fått fem böter senaste månaden och Raber Hama har också fått sin bil lappade flera gånger den senaste tiden.
På Hällbybacken har parkeringsböterna skjutit i höjden det senaste året. Faxradin Harzani har fått fem böter senaste månaden och Raber Hama har också fått sin bil lappade flera gånger den senaste tiden.
Byggkaoset i Rinkeby gör att parkeringar har stängts av och minst 200 platser berörs.

Samtidigt har parkeringsböterna ökat kraftigt på flera gator i området.

– Det finns inte några platser, vad ska vi göra? säger Rinkebybon Faxradin Harzani.

På Hällbybacken i Rinkeby står bilar parkerade längs hela gatan, trots att det råder parkeringsförbud. Här har parkeringsböterna mer än trefaldigats sedan förra året.

– Jag har fått fem böter på 650 kronor vardera senaste månaden, säger Faxradin Harzani som bor tvärs över gatan i Familjebostäders fastigheter.

Han har två bilar men ingen parkeringsplats. Därför har han de senaste två och ett halvt åren parkerat på avgiftsbelagda parkeringar, när det har funnits plats.

– Ibland glömmer man eller så hinner man inte betala innan tiden tar slut och senaste året har det varit allt svårare att få plats överhuvudtaget.

Även hans son, Raber Hama, har fått bilen lappad ett flertal gånger.

– Många låter bilmålvakter stå på bilarna för att de ska slippa böter. Det blir en lösning när man inte har någon parkeringsplats, säger han.

En anledning att fler bötfälls är att Europark anställt 52 fler parkeringsvakter mellan 2013 och 2014. Det gör att de kan vara aktiva i fler områden, enligt Karin ­Hebel, enhetschef för parkering och juridik vid trafikkontoret.

Men den främsta orsaken är att byggarbetena i Rinkeby ställer till det. Bygget av affärsgatan längs med Rinkebystråket och överdäckningen av E18 har gjort att fastighetsbolaget Familjebostäder stängt av cirka 200 parkeringsplatser.

För dem som hade avtalsplatser på de avstängda parkeringarna har man hittat evakueringsplatser på bland annat Askebygränd, Stavbygränd och Kuddbygränd.

– I nuläget har vi inga lediga parkerings- eller garageplatser i Rinkeby för våra hyres­gäster, säger Erica Lawesson, kommunikationschef vid Familjebostäder.

Vid Familjebostäder är man medveten om att efterfrågan på parkeringsplaster från bolagets hyresgäster är stor i området. Därför ska man göra en översyn av avtal för parkerings- och garageplatser. Bland annat vill man försäkra sig om att det är Familjebostäders hyresgäster som hyr platserna och att hushållen har max två platser.

– Vi kommer även att släppa ett trettiotal lediga parkeringsplatser på Svennebygränd i början av april. Eventuellt flera under sommaren, som våra hyresgäster kan hyra, säger Erica Lawesson.

Många låter bil-målvakter stå på bilarna för att de ska slippa böter.raber hama

Fakta

Här lappades flest förra året

De fem gator i Södra Järva där flest p-böter skrevs ut 2014.

Källa: Trafikkontoret