Fiskmarknaden kan bli permanent

Fiskmarknaden på Stureplan blev en succé i våras. Nu kan Östermalmsborna ­få färska ­firrar året om.

I dag åker fisken som fångas i mälaren till Göteborg innan den hamnar på Stockholmarnas tallrikar. Det vill föreningen Stockholms fiskmarknad ändra på.

– Stockholmarna vill ha närproducerat – det gäller även fisk, säger föreningens sekreterare Thomas Hjelm.

I slutet av förra året höll föreningen en marknad för dagen på Stureplan. Det blev succé – köerna ringlade långa. Där­efter har det hållits marknad tre gånger till.

Nu tar fiskmarknaden två små skutt framåt. En halvpermanent marknad vid Stureplan öppnar troligtvis nu i höst och föreningen ska börja leverera dagens fångst direkt till intresserade restauranger.

– Fem dagar i veckan, varje tisdag till lördag, vill vi sälja fisk utanför restaurang Sturehof, säger Thomas Hjelm.

Stockholms fiskmarknad väntar just nu på att alla tillstånd från Stockholms stads ska gå igenom. Målet med den halvpermanenta marknaden och direktleveranserna är att skapa opinion för en permanent marknad i egna lokaler.

I ett medborgarförslag till Norrmalms stadsdelsnämnd föreslår Hembygdsföreningen på Norrmalm Blasieholmen som plats för en framtida fiskmarknad. Tomas Hjelm avfärdar dock platsen.

– Men vi är tacksamma och tar gärna emot fler platsförslag. Blasieholmen ligger lite för off för att ha en marknad på.

Kungsholmens brandstation på Hantverkargatan eller ännu hellre Skeppsbron vid Slussen är i stället drömläget.

– Men det är svårt. Det är attraktiva lokaler som många vill ha verksamhet i, säger Thomas Hjelm.

En av skärgårdens lokala fiskare, Roland Vidlund, filear gös på den tillfälliga fiskmarknaden på Stureplan. Foto: Maria Lilja

Nu kan däckstölderna ha börjat

Östermalm En Porscheägare möttes av en otrevlig upplevelse förra tisdagen när han skulle hämta sin bil från garaget vid Sibylle­gatan. Någon hade hissat upp bilen på fyra plastbackar och sedan plockat av däcken, fälgarna och bromsar från bilen.

Liknande stölder skedde i stor utsträckning förra vintern, men ­Porschefallet är det första som Östermalmspolisen ser på länge.

Stockholmarna vill ha närproducerat – det gäller även fisk.

Femårige Jim får döpa ny lekplats på djurgården

Norra Djurgårdsstaden När en ny lekplats i Norra Djurgårdsstaden invigdes i september utlystes även en namntävling. I förra veckan avslöjades att vinnarförslaget blev ”Ekorrparken”.

Förslaget kom från Jim Johansson, 5 år.

– Jim hade flera förslag, och blev jätteglad när han hörde att hans förslag vann. Han sa direkt att han skulle berätta det för alla på dagis, säger mamma Anna Lundgren.