ANNONS

Feministisk klassiker sätts upp i Skärholmen

Stadsteatern Kulturhuset i Skärholmen. OBS, bilden är beskuren.
Stadsteatern Kulturhuset i Skärholmen. OBS, bilden är beskuren.
I våras sökte Stadsteatern i Skärholmen skådespelare för en hemlig pjäs.

Nu är det klart vem som får huvudrollen i en pjäs som bygger på Elin Wägners banbrytande roman Norrtullsligan.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i skrev i våras om att Stadsteatern i Skärholmen för första gången skulle ha en öppen audition. Då söktes unga, okända talanger, och en ung person som definierade sig som kvinna skulle få den större rollen i en pjäs som då var hemlig.

Nu kan Lokaltidningen Mitt i berätta att pjäsen är en dramatisering av Elin Wägners feministiska klassiker Norrtullsligan från 1908. Huvudrollen gick till 20-åriga Täbytjejen Isabella Touma Pettersson.

Regissör är Carolina Frände, som är chef för stadsteatern i Skärholmen. Hon är tydlig med vad hon vill utforska.

– Vi kommer dyka ner i flick-, tjej- och kvinnoskap och utforska det som Elin Wägner skildrade i sin roman – uttryck, drömmar, relationen till kroppen och sexualiteten. Att göra en föreställning av Norrtullsligan är för mig att göra en konstnärlig undersökning av kvinnors situation i det patriarkala samhället i början av 1900-talet. Men det är också en undersökning av kvinnors situation i det patriarkala samhälle vi lever i idag, säger Carolina Frände i ett pressmeddelande.

Norrtullsligan handlar om den unga kvinnan Elisabeth, som är inneboende i en trång lägenhet på Norrtullsgatan och arbetar som kontorist. Hon drömmer om bättre villkor och ett friare liv för kvinnor och bildar Norrtullsligan ihop med sina vänner.

Elin Wägners debutroman som gavs ut 1908 i en tid då kvinnorörelsen var ny. Wägner, som var författare, journalist och akademiledamot, räknas som en av kvinnorörelsens viktigaste föregångare.

Pjäsen har premiär i Skärholmen den 17 februari 2017.