Femkamp och tivoli vid valborgseldarna

Majbrasa i Sjödalsparken, Huddinge centrum 2014. Foto: Anna Z Ek
Majbrasa i Sjödalsparken, Huddinge centrum 2014. Foto: Anna Z Ek
Tivoli, brinnande flotte och traditionellt firande med körsång och vårtal.

Valborgsmässofirandet har många ansikten i Botkyrka och Salem.

Arrangörerna förbereder just nu torsdagens firande för fullt. Den 30 april, valborgsmässoafton, firas på flera håll i Botkyrka.

På de flesta håll är det traditionellt firande med brasa, vårtal och körsång, som i Vasastugan i Vårsta där Grödinge hembygdsgille arrangerar vårfirande.

– Vi har firat här i minst 70 år, säger Barbro Gramén, ordförande i gillet.

Efter att kören Nova Cantica sjungit i Vårsta åker de vidare till Lida för sitt andra gig för kvällen. Där det är lite mer aktiviteter på valborgsfirandet.

– Tullinge TP ordnar aktiviteter av femkampskaraktär. Det brukar vara straffläggning, hästskokastning eller liknande. Vi får se vad det blir i år, säger Leif Wallin, platschef på Lida.

Även i Hågelby kommer det att vara aktiviteter och tävlingar för barn och vuxna, bland annat tufftuff-tåg genom delar av parken.

Här, precis som på alla platser där man firar valborg i Botkyrka, blir det körsång, vårtal och brasa.

I Salem däremot får vårtalet och körsången stryka på foten för ambulerande tivoli, när Salems IF arrangerar valborgsmässofirande för andra året i rad. Men brasan tänds som vanligt vid Fågelsången.

Fakta

Här kan du fira valborg

Hågelby: Klockan 18 öppnar parken med grillning och tävlingar. Klockan 19.30 sjunger barnkören. Hans Erik Bylund vårtalar och Manskören sjunger klockan 20. Brasan tänds 20.15.

Trädgårdstorp Tullinge: Tullinge kyrkokör sjunger klockan 19.30 följt av vårtal av Per Unsgård. Brasan tänds 20.15.

Vasastugan Vårsta: Johnny Frisk vårtalar och kören Nova Cantica sjunger klockan 19. Brasan tänds 20.00.

Lida: Från klockan 17 serveras valborgsmeny på värdshuset. Tullinge TP drar igång aktiviteter och tävlingar klockan 19. Inger Ros vårtalar. Klockan 20.30 sjunger kören Nova Cantica och brasan tänds.

Fågelsången Salem: Berglunds tivoli öppnar klockan 16. Brasan tänds klockan 20.