ANNONS

Femton bilister fick sina körkort indragna

Polisen gjorde flera fartkontroller i förra veckan, vilket ledde till stora böter för många bilister.

Nyligen blev en flicka blev påkörd av en bil när hon var på väg till skolan. Rektorer vädjar till föräldrar att tänka efter innan de kör sina barn till skolan, något som skapar stress och trafikkaos vid skolorna.
ANNONS

Nyligen kunde Mitt i Lidingö Tidning rapportera att endast en av tio bilar höll hastigheten vid en hastighetskontroll som vi gjorde på 30-vägen vid Stockby ridskola. En bilist körde så snabbt som 74 kilometer i timmen utanför ridskolan.

Många föräldrar reagerar nu på att det över lag körs snabbt vid skolor på ön. Tidningen gjorde i förra veckan även en hastighetsmätning längs skoltäta Bodalsvägen. Johan Lorensson är en av föräldrarna som varnat för fortkörare längs skolvägen.

– Dagligen ser vi händelser som kunnat leda till olyckstillbud. Det gör mig väldigt orolig, säger han.

Förra onsdagen kom polisen ut till ön och gjorde egna hastighetskontroller på tre vägar; Lidingöbron, Södra Kungsvägen och just Stockbyvägen. Resultatet var slående. Totalt fick 60 bilister böter och 15 omhändertagna körkort. På totalt drygt tre timmars mätningar.

– Det är mycket och visar verkligen på att alla måste börja tänka efter, säger Lidingös kommunpolis Tomas Lundgren och fortsätter:

– Den här typen av resultat visar på vikten av att göra sådana här insatser. Jag skulle önska att vi skulle kunna lägga fokus på andra saker, för det här är så lätt att undvika – människor borde helt enkelt inte köra för fort.

Förra fredagen blev en flicka påkörd av en bil utanför Käppalaskolan.

– Flickan blev påkörd när hon cyklade över övergångsstället. Bilen körde in i hennes bakdäck och hon ramlade, berättar rektor Ulla Huséus.

Flickan blev bara lindrigt skadad och kunde fortsätta skoldagen, men Ulla Huséus reagerar kraftfullt på händelsen och är orolig över det stora antalet bilar som finns utanför skolan på morgnar och eftermiddagar.

ANNONS

– Vi ser ett problem med att många, ofta stressade, föräldrar lämnar sina barn med bil. Vi skulle önska att fler kunde lita på att barnen kan ta sig till skolan själva, säger Ulla Huséus.

Fakta

Polisen gjorde fartkontroller i tre timmar

I onsdags gjorde polisen fartkontroller på Lidingöbron, Södra Kungsvägen och Stockbyvägen. Totalt fick 60 bilförare böter och 15 fick sina körkort indragna.

Samma dag besökte polisen även två gymnasieskolor och kontrollerade mopeder och pratade med mopedister, något polisen upplevde hade en positiv inverkan på hur eleverna resonerade kring att bryta mot lagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.