Ferenc, 82, möttes av kaos hemma i villan

Mitt på ljusa dagen bröt tjuvarna upp ett fönster till Ferenc Keszelis villa i Gamla Enskede.

Väl inne gick de igenom alla rum och lämnade ett kaos efter sig.

Ferenc Keszeli, 82 år, hade varit på sin vanliga pensionärsgympa på sin gamla arbetsplats förra veckan. Han passade på att klippa sig i Farsta innan han återvände hem till Gamla Enskede vid femtiden. Men redan på gatan utanför sitt hus såg han att ytterdörren var öppen och stod och slog i vinden. Vardagsrumsfönstret likaså.

– Jag blev chockad. Jag har bott här i 45 år och har alltid tyckt att det varit ett lugnt område.

Ferenc Keszeli har inte hunnit städa upp efter tjuvarna när Lokaltidningen Mitt i besöker honom. Han vet inte heller vad de kommit över.

Datorn, mobiltelefonen, två armbandsur utan större värde, ett tennstop som han tyckte mycket om och en SL-remsa. Det är vad han kunnat se saknas så här dagen efter.

Brytmärken på ett av de små kvadratiska fönstren bredvid ytterdörren skvallrar om var tjuvarna tog sig in. Därefter har de hittat reservnyckeln till ytterdörren och låst upp den. Öppna skåpdörrar och utdragna lådor visar att de gått genom husets alla rum.

Värst ser det ut i arbetsrummet. Där har tjuvarna vänt upp och ner på flera lådor.

Ferenc Keszelis och hans bortgångna frus tillhörigheter ligger strödda över golvet.

– Det känns hemskt att de har varit inne och rotat bland mina saker, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om den inbrottsvåg som svepte över söderort i höstas och i vintras. Enskede var ett av de mest drabbade områdena.

Men i takt med att det blivit ljusare ute har antalet inbrott stadigt gått neråt under våren. Under april gjordes 54 inbrott eller inbrottsförsök i söderort, jämfört med 144 under januari.

För att komma till rätta med alla inbrott jobbar polisen sedan den 1 mars med en länsövergripande insats.

– Det har gett resultat. Den senaste tiden har det gripits ett 60-tal inbrottstjuvar, säger Bruno Thoursie vid Söderortspolisen.

När Ferenc Keszeli kom hem hade inbrottstjuvarna brutit upp ett fönster. De stal bland annat dator, mobiltelefon och två armbandsur.