Fest när växter får nya ägare

Bilden är tagen från förra årets växtkalas.
Bilden är tagen från förra årets växtkalas.
Jannecke Schulman anordnar växtkalas hemma hos sig och tror att trädgårdsmänniskor kan klä sig efter vädret som är "uselt".
Jannecke Schulman anordnar växtkalas hemma hos sig och tror att trädgårdsmänniskor kan klä sig efter vädret som är "uselt".
Sollentuna trädgårdsgille har blivit en knytpunkt för odlingsintresserade. När det bjuds till kalas får växter nya ägare.

- Det är alltid kul att ha växter från andras trädgård, säger Jannecke Schulman, webbansvarig på Sollentuna trädgårdsgille.

Två gånger om året, i maj och augusti, får medlemmarna i Sollentuna trädgårdsgille chansen att byta växter med varandra under ett event som kallas för Växtkalas. Besökande uppmuntras att kruka in sina växter som finns på tomten och som man vill ge bort. För Jannecke Schulmans del handlar det i år om många rudbeckior och funkior och det finns en del fynd att göra.

– Jag har hittat mycket roliga växter genom åren. Det är alltid kul att ha växter från andras trädgård där man kan säga ‘Åh Agneta, den där fick jag av dig!’

Själv spår hon inför kvällens Växtkalas att många tar med sig höstanemoner men även dahlior som ska grävas upp på hösten.

– Det är lite pyssligt att hålla på med dem, jag försöker köra med sådant som klarar sig självt, men jag har fått mycket roligt under sådana här växtbyten, bland annat iris, säger Jannecke Schulman.

Tanken är att det ska vara kul för både veteraner och nybörjare med växtbyten. Men sedan finns också ett men som går ut på att inte få med sig sjuk jord i sina krukor så att det sprids till någon annans trädgård.

– Nästan alla här har sniglar eller annan ohyra som finns i jorden, säger Jannecke och hänvisar till Riksförbundet Svensk trädgårds informationsblad ”Byt växter- inte skadegörare” om att inte sprida exempelvis snigelägg via växtbyte.

Vilken växt är mest hatad?

– Man delar ju inte med sig av hatväxter, det gör man inte. Men kanske kirskål, som är ett ogräs. Den kan man bli lite tokig på. Humle är annars jättefint men jag får alltid ohyra i min och den blir så ful och skräpig. Sedan märker man på växtbytena att det man själv tycker är så där kan någon annan tycka är urläckert.

I höst kommer en rad föreläsningar hållas på Sollentuna Trädgårdsgille som är öppna för allmänheten. Den 13 september kommer bland annat Gunborg Matsson från Zeta handelsträdgård. Den 24 september är det Äpplets dag där experter från Ulriksdals trädgård hjälper till med äppelbestämning. 5 oktober handlar om odling i pallkrage och den 15 november om skuggväxter. Föreläsningarna kostar.

Fakta

Janneckes hösttips på växter

TRÄDBESKÄRNING

”Nu i september är det bra att beskära buskar och fruktträd. Tidigare talades det om att beskära buskar och äppelträd på vårvintern, men då klipper man i själva tillväxten och då kan det växa till jättemycket. Vill man ha rimlig tillväxt ska man beskära nu.”

VÄXTFLYTT

”När det är höst är det bra att dela på plantor och flytta på växter eftersom det regnar annars måste man vattna mycket vid flytt. Jag har inte velat flytta mina växter i sommar till exempel eftersom det har varit förfärligt torrt.”