Fest vid bad ska hålla elever nyktra

I veckan får Täbys grundskoleelever sommarlov.

Kommunen lockar med musik och aktiviteter för att ungdomar ska skippa alkohol på skolavslutningen.

I likhet med valborg är skolavslutningen en kväll då många ungdomar dricker alkohol. För att få skollediga elever att välja bort alkohol arrangerar Täby kommun ett drogfritt sommarlovs- firande vid Ängsholmsbadet på torsdag.

– Där kommer det att finnas en dj och en scen där lokala unga förmågor ska uppträda. Sedan har vi ett aktivitetsområde med klättervägg, boomfight, gladiator och surfing, säger Anna Westin, chef för Ung fritid.

Bara de ungdomar som inte har druckit alkohol får ta del av aktiviteterna.

– Vi kommer att ha alkoholmätare som de får blåsa i innan de går in på området.

Men att få ungdomar att avstå från alkohol är inte helt lätt. Anna Westin berättar att arrangemanget i år är litet men att det ska utvecklas framöver.

De kikar på andra kommuner som jobbat längre med sådant här.

– Exempelvis Nynäshamn har koncept där man lottar ut priser och främjar de ungdomar som är nyktra. Vi ska åka på studiebesök för att se vad som har varit lyckosamt. Men nu handlar det om att samla ungdomarna så att de kan ha roligt och vi kan ha koll på dem.

Polisen i Täby ska patrullera där ungdomar brukar samlas för att dricka.

– Bad och parker är alltid populära. De försöker hitta ställen där vi inte ska hitta dem, men det brukar vi göra, säger närpolisen Lena Staag, som också uppmanar föräldrar att nattvandra.

– På valborg kom sju föräldrar, det var för dåligt. Det är viktigt att det finns fler vuxna ute.

Fakta

Betongcupen besöker Täby

Aktiviteterna vid Ängsholmsbadet pågår klockan 16–24 torsdag den 12 juni.

Utöver aktivitetsområdet blir det karaoke för mellanstadiebarnen och dj:s och livemusik för högstadie- och gymnasieelever.

Klockan 13 på lördag hålls den kringresande skateboardtävlingen Betongcupen vid Åva skatepark. Landets bästa skateboardåkare gör upp.