Festgurun som har slutat att festa

Festarrangören Saurabh Sinha är fiskebutiken på Hornsgatans bästa kund. ”Han är här jämt”, säger personalen.
Festarrangören Saurabh Sinha är fiskebutiken på Hornsgatans bästa kund. ”Han är här jämt”, säger personalen.
Barberaren Peter Mannerstål går vant fram med saxen över skägget. ”Stressigt eller inte. Du har ju i alla fall fler gråa hårstrån nu än tidigare”, säger han.
Barberaren Peter Mannerstål går vant fram med saxen över skägget. ”Stressigt eller inte. Du har ju i alla fall fler gråa hårstrån nu än tidigare”, säger han.
Malte hälsar på en förbipasserande yngre hund. En liten hund på 14 år väcker trots allt viss respekt på gatan.
Malte hälsar på en förbipasserande yngre hund. En liten hund på 14 år väcker trots allt viss respekt på gatan.
Saurabh besöker Söders sportfiske så pass ofta att han låtit buda dit ett par skor i dag.
Saurabh besöker Söders sportfiske så pass ofta att han låtit buda dit ett par skor i dag.
Saurabh och Malte tar en paus på vägen till Skanstull och Malte passar på att ta ett dopp i Årstaviken.
Saurabh och Malte tar en paus på vägen till Skanstull och Malte passar på att ta ett dopp i Årstaviken.
Saurabh Sinha ordnar festerna som alla vill gå på, i New York, Paris och Stockholm. Mobilen ringer konstant.

Själv vill han helst fiska, och hänga med dvärgtaxen Malte.

Att ses är vår tids lyxvara. Att verkligen ses och uppleva något oförglömligt tillsammans.

Det är åtminstone Saurabh Sinhas inställning.

Han är mannen som stått mitt i centrum av Stockholms nattliv i snart tio år. Själv gillar han inte att gå ut, eller att prata om sitt jobb. Helst vill han fiska och vara med sin hund.

Dvärgtaxen Malte tassar försiktigt runt den stora disken. Det svala marmorgolvet i barberarsalongen Roy & Son i Hornstull är perfekt för att kyla ner sig en het sommardag. Men Malte vill upp, upp i knäet på sin husse.

– Han vill jämt vara nära. Men det gör inget, jag älskar verkligen den här hunden, säger Saurabh och stryker Malte över ryggen.

Saurabhs business är att känna folk. Och folk vill känna honom. Vare sig det är egna projekt eller fester han ordnar åt andra, som kommande fester på mode­veckor i New York och Paris, eller festerna på Way out West är han personen folk vill åt.

Ju närmare en fest vi kommer ju mer ringer Saurabhs telefon.

Stressigt?

– Nja. Samtidigt vet jag att jag kommer att sakna det den dagen telefonen slutar ringa. Det är en ynnest att folk vill komma på mina fester. Och ju fler som ringer desto bättre jobb vet jag att jag har gjort.

Efter en snabb klippning av det svarta skägget är vi färdiga.

– Vi ses om ett par veckor, säger barberaren Peter Mannerstål.

Rutiner är viktiga för Saurabh och har alltid varit, berättar han. Han gör allt enligt ett visst förutbestämt sätt.

På den korta promenaden till vårt nästa stopp, en fiskebutik på nedre halvan av Hornsgatan, envisas Malte med att stryka sig mot fasadkanten.

– Han gör alltid sådär, på det viset är han väldigt lik min pappa.

Inte för att pappan också ville gå nära huskanten. Mer envisheten. Hela anledningen till att Saurabh skaffade sin hund var pappans död för några år sedan. Han behövde något för att få struktur på sitt liv, en anledning att komma upp i tid på morgonen.

Då hittade han Malte, en så avslappnad typ att han faktiskt varit terapihund åt andra mer stressade hundar. På så vis påminner han om sin husse, som sällan talar mycket högre än att du måste luta dig fram, men vars ögon visar att de tar in allt som händer.

Inne i fiskebutiken försvinner husse och matte åt varsitt håll. Saurabh är här ofta, ibland flera gånger om dagen.

Malte går in i personalrummet och morsar innan han kommer tillbaka.

Naturen, vattnet, sällskapet. Fisket är en behövlig kontrast till det Saurabh gör annars, förklarar han och låter ett av de hundratals dragen bland hyllorna vila i handen.

I mitten av 2000-talet var Saurabh nattklubbschef på Bernsklubben 2:35:1. Då satt han ensam på övervåningen i Chinateatern mitt emot Berns entré.

Därifrån hade han direktkontakt med vakterna och kunde styra vem som fick komma in eller inte, för att slippa säga nej till folk, och att förknippas med någonting negativt.

– Jag kunde se folk redan borta vid Riche och säga till vakterna vilka som skulle komma in. Den sortens service är riktig vip för mig, snarare än att man delar ut ett plastkort. Vip-kort är världens sämsta grej.

Jobbet på Berns sög glädjen ur att vara den som styrde festen och efter att ha sagt upp sig och tagit en timeout, började han arrangera fester i egen regi. Bland annat var han med och grundade restaurangen Le Rouge, men samtidigt vänder han sig mot beskrivningen festfixare.

– Det låter så oseriöst. Någon som festar, hittar en lokal, ställer dit en dj och kör. Jag ser mig själv mer som en kreatör. Någon som skapar upplevelser åt andra.

En kreatör som ännu inte hunnit uppfylla tio procent av de idéer han har, berättar han medan vi går upp för den sega backen mellan Eriksdalsbadet och Clarion hotel på Ringvägen. Det handlar om tid, men också om resurser.

Vad inspireras du av?

– Svår fråga. Få personer i Stockholm gör något eget, som sticker ut. Men det är samma sak i Paris, London och New York. Därför stör det mig när någon säger att det är ovenskt när något varit bra här hemma i Stockholm. Men måste jag säga någon tycker jag att Jesper Kouthoofd (uppfinnare och grundare till bland annat Acne, reds. amn.) är ett geni. Men samtidigt handlar det också om ett sammanhang. Jag kan själv ha som roligast i en tunna liksom, bara mina vänner är i tunnan med mig.

Tio minuter senare och vi är på restaurangen Bleck. Saurabhs favoritställe för att dricka lemonad som han beställer in så fort vi satt oss ner.

– Nu har ni sett mitt Söder, säger han och ler. Sen vänder han blicken ner mot sin hund.

– Fast snart flyttar jag till Kungsholmen. Malte kommer inte att följa med. Jag ska jobba så mycket i höst att Malte kommer att flytta hem till min mamma.­

Hur känns det?

Saurabh stryker med handen över taxen.

– Han får det bättre där med henne. Därför är det värt det.

Fakta

Festgurun som har slutat gå ut

Namn: Saurabh Sinha.

Gör: Fester. ”När jag var tio kastade jag ut fiskdammen och drog dit en DJ.” På den vägen har det fortsatt, fast först via filmbranschen, vidare till nattklubbschef på Berns och nu som arrangör av exklusiva fester.

På gång: Efter fester på Modeveckorna i bland annat New York och Paris arrangerar han en fest för ett stort ölmärke i Stockholm. Senare i höst jobbar han med den svenska festivalen CA, med bara svenska band på en scen i Kalifornien.

Går ut på: ”Jag går inte ut. Och jag dricker knappt något längre heller.”

Fakta

Så gick vi: En hundpromenad till Skanstull

1. Roy & Son Barberare och frisör i gammaldags miljö mitt i nya Hornstull. Här kan du trimma skägget, vaxa mustaschen och höra berättelser om varför japanska frisörsaxar är värda sitt höga pris. Dessutom serverar de en grym cappuccino till den som är sugen på det. Adress: Hornsbruks­gatan 24.

2. Söders sportfiske Stockholms största utbud av fiskegrejer. Egenproducerade wobblare och personal som inte har något annat än sportfiske på agendan. Desstuom väldigt hundvänligt. Adress: Hornsgatan 148.

3. Årstaviken Klassiskt jogging-/promenad-/cykelstråk. Badstrand, caféer och ett och annat sänkt skepp finns längs promenaden som tar ungefär 40 minuter från Hornstull till Skanstull. Om man har med sig en dvärgtax som uppnått den respektabla åldern 14 år kan det ta lite längre tid.

4. Restaurang Bleck Betongblock som har blivit en av östra Söders trevligaste ställen. Granne med byggarbetsplatsen lilla Blecktornsparken, men gullig personal och rimlig meny väger upp. Lemonaden rekommenderas av Saurabh. Adress: Katarina Bangata 68.

Vinn biljetter till Popaganda – anmäl dig här!

Till helgen väntar två proppfulla festivaldagar vid Eriksdalsbadet. Med artister som Markus Krunegård, Little Jinder, Belle & Sebastian, Amanda Bergman och FKA Twigs.

Nu har du chansen att vinna två biljetter till Popaganda – följ instruktionerna här nedanför.

Nu startar vi på Mitt i Stockholm nyhetsbrevet Fredagspepp. Här bjuder redaktionen varje fredag på nöjes-, mat- och kulturtips inför helgen. Dessutom väljer vi ut de bästa reportagen och de roligaste intervjuerna. Brevet kommer varje fredag i rakt in din mejlkorg.

Om du anmäler dig här kan du dessutom vara med och tävla om två tvådagarsbiljetter till Popaganda. Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att klicka på länken, fylla i personuppgifterna och ge oss dina tre bästa Stockholmstips.