ANNONS

Festival för kul sommar – och bättre mående

Skateboard och basket är två av många saker som går att testa under 127-festivalen.
Skateboard och basket är två av många saker som går att testa under 127-festivalen.
Den har växt på ett succéartat sätt, och utöver att förgylla sommaren är målet för 127-festivalen i Skärholmen bland annat i förlängningen att motverka psykisk och fysisk ohälsa.
– Att till exempel medlemsantalet hos de föreningar som visar upp sig här ökar tycker vi är väldigt positivt, säger festivalchefen Aseffa Hailu.
ANNONS

Det började bara som en rolig grej 2010 när Aseffa Hailu och hans polare Krister Eyjolfsson satte upp en basketkorg på Skärholmstorget för att locka dit barn och unga som inte hade något bättre för sig på sommaren.

Stort intresse då och en fråga om de skulle göra samma sak nästa år gjorde att idén om en återkommande festival kläcktes.

Slag i saken gjordes, skepnaden ändrades något redan till nästa år och sedan har den växt rejält. Förra sommaren hade festivalen totalt 36 000 besökare.

I år innehåller festivalen, där alla aktiviteter är gratis, massvis av tävlingar, lekar, danser, musik, idrott – ja, mer än vad som går att räkna upp på ett snyggt sätt.
Festivalen pågår varje vardag i sex veckor mellan 25 juni och 3 augusti. Först två veckor i Bredäng, sen en vecka i Vårberg följt av en vecka i Sätra och avslutningsvis två veckor i Skärholmen.
– Det har växt till något som folk förväntar sig, så det är mer press på att det ska bli bättre nu. Men det är bara kul när man jobbar för något som man känner har en mening, säger Aseffa Hailu, festivalens chef, på en betongbänk bredvid dansande och basketspelande barn i Parkleken Ängen i Bredäng och berättar hur de kommer fram till vilka aktiviteter de vill ha under festivalen.
– Vi besöker framför allt skolorna i stadsdelen och kollar med ungdomarna vad de skulle vilja ha, och sen tar vi det vidare därifrån, säger han och fortsätter.
– I år har vi också frågat alla kulturföreningar om de vill visa upp sin kultur på något sätt. Det ledde till att många ville visa upp en dans från sin kultur, så vi har faktiskt haft danser från olika kultur varje dag hittills, säger Hailu tio dagar in i festivalen.

Festivalchefen Aseffa Hailu. 

Det finns så många och så olika aktiviteter att det borde vara svårt för någon att inte hitta något den gillar. Men att “bara” ha kul för stunden är inte det enda arrangörerna tänker på när de väljer vad barnen ska kunna testa på.
– Nytt för i år är till exempel att vi har dator och tv-spel här. Men där ligger fokus på samspelande. Barnen får spela i lag, samarbeta, prata med varandra och komma ut och faktiskt träffa de som de spelar med och kan få nya vänskaper, säger Hailu som också påpekar att de tänker på att alla inte gillar samma sorts aktiviteter.

På grund av det försöker de ha många olika typer av lekar och tävlingar och framför allt sådant som få skulle komma på att testa på egen hand.
– Idrotten är ett av de sätten. Vi försöker att även ha sporter som inte bara är lagbaserade, för det passar inte för alla, säger han och fortsätter.
– Vi vill att man ska kunna testa något nytt här för att se om man tycker att det är kul. I stadsdelen är basket och fotboll de dominerande sporterna, och det kan man spela här också. Men vi har även haft dodgeball, frisbee, skateboard, baseball, capoeira – ja, allt möjligt som många aldrig skulle komma på att testa annars.

Vill motverka psykisk och fysisk ohälsa

Ett av 127-festivalens uttalade mål är att motverka psykisk och fysisk ohälsa hos barn och ungdomar. Hailu berättar om något som tyder på att den gör det även efter själva festivalen.

– Till exempel så har de föreningar som kommit hit och visat upp sig fått nya medlemmar efteråt. Det är kul att barnen hittar något som de vill fortsätta med och som både ger de ett nytt socialt sammanhang och får de att röra mer på sig.

ANNONS

Ett annat av festivalens mål är att barnen ”intar restriktiva attityder samt uppvisar ett sunt beteende kring våld, missbruk och diskriminering.”
Festivalchefen berättar hur de väljer aktiviteter för att kunna bidra till det.
– Vi har till exempel haft nykterhetsförbundet här för att hålla i lite aktiviteter och förklara vad de sysslar med. Och vi har haft ett samarbete med brandförsvaret sedan vi startade som går ut på att de visar upp sig, förklarar vad de gör och umgås umgås med barnen. Det skapar en positiv relation till dem redan i ung ålder.

Vad brukar barnen tycka om den typen av aktiviteter?
– Allt beror på hur man lägger upp det. Man måste locka barnen till att förstå det. De kan göra en rolig aktivitet och samtidigt berätta varför de är här, då blir det lättare att ta till sig och vilja lyssna. Som till exempel att brandförsvaret hade vattenslangar med sig som de sprang runt och sprutade och lekte med tillsammans med barnen på konstgräsplanen här.

Love Öhman, 16, sommarjobbar på Brännkyrka brandstation och tycker att det är ett bra initiativ.
– Det är bra stämning här och barnen tyckte det var kul när vi sprang runt och sprutade vatten, säger han.
– Många är nyfikna, framför allt på brandbilen, och det är bara roligt att svara på frågor från barnen som är snälla och glada.

Vill ha liknande festival på andra ställen

Framtidsplanerna för 127-festivalen är att fortsätta på mer eller mindre samma sätt i stadsdelen, men det finns även stora förhoppningar om att göra liknande festivaler på andra orter.
– Många av de som besöker oss från andra stadsdelar säger att de verkligen skulle vilja ha en sådan här festival i deras område, och målet är att ha det på flera platser samtidigt, säger Hailu.

Men att få till det är lättare sagt än gjort. Och tar framför allt tid.
– Vi har redan testat i Göteborg och väntar på några andra. Men det tar lite tid när man måste vänta på politiska beslut eftersom det kostar en hel del att arrangera. Allt på festivalen här är gratis och vi vill att det ska vara så – att barn och vuxna inte ska känna att kostnad är något som hindrar dem. Då behöver man sponsorer och stöd från kommunen, vilket vi har fått här. Vi har haft tur med att de tror på projektet och verkligen har stöttat oss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.