På fredag och lördag är det dags för Skärholmens stadsdelsförvaltnings årliga "Häng med-festival" för personer inom LSS, en festival som lockar besökare från hela länet. Då väntar bland annat teaterföreställningar, konserter, hip hop-klubb och föreläsningar. Besökarna kommer också att få möjlighet att prova på aktiviteter som dans, drama, skapande och olika sporter. 

Befarar att besökare undviker festivalen

Men i år blir festivalen betydligt kortare än planerat. Tanken var att festivalen, som äger rum i Kulturhuset i Skärholmen, skulle pågå mellan klockan 10 och 20 på fredagen och mellan 11 och 21 på lördagen. Men nu har stadsdelsförvaltningen ändrat tiden så att festivalen startar först klockan 15 på fredagen. Orsaken är att polisen har givit tillstånd för en koranbränning på torget vid kyrkan i Skärholmen. 

– Vi har fått indikationer på att det inte kommer att komma tillräckligt med publik till festivalen om den hålls samtidigt, säger Sofie Rooth, projektledare för ”Häng med-festivalen” på stadsdelsförvaltningen.

Är det för att folk är rädda att komma dit?

– Vi vet inte riktigt men vi har fått indikationer från både boende och dagliga verksamheter att det skulle bli färre besökare.

Festivalens besökare har olika typer av funktionsnedsättningar, det kan röra sig om sådant som synskador, autism, intelektuell funktionsnedsättning och hjärnskador. 

Hur ser ni på att en person har fått det här tillståndet samtidigt som er festival?

–  Det är naturligtvis jättetråkigt att det får sådana här konsekvenser. Vi tycker ju att de är en målgrupp som har rätt att ha en festival precis som alla andra, så det är väldigt tråkigt att det här ska inträffa precis samtidigt, säger Sofie Rooth. 

Från polisens sida ser man ingen fara med att de både arrangemangen skulle äga rum vid samma tidpunkt eftersom de inte är på exakt samma plats.

– Polisens tillståndsavdelning har bedömt att de inte inverkar på varandra. Vi har inte begärt att Stockholms stad ska flytta sin festival, det kan vi inte påverka, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.