6 helgtips i Tyresö – festival, megaloppis, skördekafé

Helgtips 14-15 september i Tyresö
I helgen väntar stor loppis i Trollbäcken och nattvandring i Tyresta. Wilda Fundin dansar på Tyresöfestivalens stora scen.
Du behöver inte sitta sysslolös i Tyresö i dagarna. Här kommer några tips för helgen.

Över hundra säljare på megaloppis

”Hemmaloppisar i Trollbäcken” är tillbaka för femte året. När den här artikeln skrevs hade över 115 anmält sig till att sälja på årets loppisdag som är nu på söndag mellan klockan 10 till 15.

Mer info hittar du på den här Facebooksidan där det också finns en karta.

Skördekafé på Rotviks gård

På söndag bjuder Rotviks gård in till skördekafé. ”Efter förra årets succé känner vi oss manade att bjuda in till ett skördecafé även i år”, skriver Rotviks Gård på sin Facebooksida. Det utlovas kaffe, nybakat och umgänge klockan 13 till 16.

Elfe upplagan av Tyresöfestivalen

På lördag är det dags för Tyresöfestivalen i stadsparken nära Tyresö centrum. Festivalen lockar i år med allt från pannkaksstekning över öppen eld, till pelargontävling och taekwondo liksom artister på scenen. I år väljer kommunen att satsa på enbart lokala talanger på stora scenen. Bland annat uppträder Moises Rumie vinnaren i Funkisfestivalen 2019, Lova Drevstam och Wilda Fundin.

Fakta

Alla tider för Stora scenen

Kl 12.00 Parad

Kl 12.15 Konferenciererna Ejke och Emmalina Blomberg från Teater Najkit öppnar festivalen med sång

Kl 12.40 Tal av Årets idrottsförening Söders SOL och Årets kulturförening Tyresö hembygdsförening

Kl 13.00 Funkisfestivalens deltagare 2019 uppträder: Moises Rumie (vinnare), Nina Saarilehto, Kent Tiilama och Malin Hedström

Kl 13.35 Den magiska skatten – familjeföreställning med Cirkuspiraten

Kl 14.15 Wilda Fundin (Årets unga kulturpersonlighet) dansar artistic ballroom

Kl 14.25 Ejke och Emmalina Blomberg underhåller

Kl 14.35 Kulturskolan spelar, sjunger och dansar

Kl 15.15 Kickbiketävlingens prisutdelning

Kl 15.25 Fritidsgårdarna underhåller med sång, dans och heavy metal med bandet First escape

Kl 16.30 Lova Drevstam sjunger

Kl 17.00 Festivalen avslutas

Ännu fler programpunkter för festivalen hittar du här

Källa: Tyresö kommun

Chans att upptäcka Tyresö natur – också på natten

Sveriges turistförening arrangerar på lördag för första gången vandringen dag. För Tyresöborna finns flera chanser att upptäcka den fantastiska naturen runt knuten, bland annat ordnas aktiviteter i Tyresta och Krusboda.

Det går bland annat att följa med på en nattvandring i Tyresta. Här kan du hitta mer info om den.

 

Höstmarknad under Tyrestadagen

På söndag är det Tyrestadagen. Då firas det att Tyresta blev Sveriges 23:e nationalpark 1993. En liten höstmarknad i Tyresta by utlovas. Det finns också chans att träffa naturvårdare och olika föreningar som Tyresö fotoklubb. Bildspelet Tyresta själ visas i naturum och en utmaning för alla åldrar utlovas, nämligen gissa bajset. Det och en hel del till händer. Här hittar du mer info.

 

Spring Flaten runt

Ett stenkast från Tyresö arrangeras Flatenloppet på lördag. Det är Annelie Ståhl som sedan sju år sedan arrangerar loppet varje höst. Syftet är att uppmuntra människor att börja motionera och att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

Annelie Ståhl blev alkoholist redan på högstadiet. Nu har hon varit nykter i elva år och arrangerar Flatenloppet runt sin ”årsnykterhetsdag”. ”Löpningen räddade mig”, säger hon till Mitt i.

I år finns även ett barnlopp och ett knattelopp.