Festival och nytt löplopp på lördag

På lördag drar festligheterna i Husby i gång i dubbel bemärkelse.

Nya familjefesten Barnens lopp och Husbyfestivalen ­infaller samma dag.

I år arrangeras för första gången familjefesten Barnens lopp i Husby.

– När folk hör ”Husby” tänker de ofta på bilbränder och andra tråkigheter, men vi tycker inte att barnen ska behöva ha känslan av att bo i ett område som förknippas med det. Vi vill skapa något att vara stolt för, säger Brandon Sekitt, vd för kommunikationsbyrån Lingua Franca som arrangerar loppet.

Därför har de i samarbete med Barncancerfonden, Bris och Rädda barnen valt att ordna en familjedag för barnen.

– Det är också ett tillfälle att lyfta fram hjälporganisationer så att boende i hela Järva får veta vad de arbetar med, säger Brandon Sekitt.

Loppet startar vid Tempo i Husby. Barnen ska sedan springa en sträcka som är tre kilometer lång och går genom Husbys grön- och bostadsområden.

– Vi vill att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang. Vi vill sätta ner foten och säga högt ”det här är ett område där framtid växer”, säger Brandon Sekitt.

Samma dag som Barnens lopp pågår är också Husbyfestivalen i full gång. Arrangörerna till festivalen räknar med att locka omkring 10 000 besökare.

Det bjuds på aktiviteter som marknader med mat och hantverk, dans- och musikframträdanden. Under festivalen uppträder artister som Panetoz, Dogge och Ayesha.

Vi vill att det här ska bli ett årligt återkommande evenemang.