Dags för megafestivalen Lollapalooza – så påverkas Gärdesborna

Snart börjar Lollapalooza. Gärdesborna Gunilla och Johan Ernberg tycker bara att det är kul att Gärdet utnyttjas.
”Man hör ju musiken ibland men det är bara roligt”, tycker Gunilla och Johan Ernberg som är ute och går med hunden Quila.
50 000 personer väntas besöka Lollapalooza – den internationella festivalen som intar Gärdet i helgen.
– Vi hoppas på förståelse från de boende och att de kan se värdet i vad den här typen av festival på Gärdet betyder för Stockholm och landets musikälskare, säger säger marknads- och kommunikationschef Kristofer Åkesson.

Lollapalooza har tidigare anordnats Chicago, São Paulo, Buenos Aires, Santiago, Berlin och Paris.

Nu i helgen är det dags för festivalen att arrangeras i Stockholm. Över 70 artister kommer att uppträda på fyra scener under tre dagar på Gärdet.

Foo Fighters, Lana Del Rey, Laleh och Travis Scott är några av artisterna.

– Vi är enormt stolta och glada över att vi får den här internationella festivalen till Stockholm, säger Kristofer Åkesson, marknads- och kommunikationschef på Live Nation.

Ber Gärdesborna om förståelse

Festivalområdet kommer öppna klockan 12:00 varje dag. Den sista artisten går av scenen senast klockan 00:00 på fredagen och lördagen samt 23:00 på söndagen.

Under festivalens dagar och tider kommer ljudnivån vara högre än vanligt på Gärdet.

– Vi hoppas och tror att de boende har förståelse och att de ser detta som något positivt för Stockholm och alla landets musikälskare, och därmed också har förståelse för att det innebär en del förändringar på Gärdet under dessa dagar, säger Kristofer Åkesson.

”Det är kul att Gärdet utnyttjas”

Gärdesborna Gunilla och Johan Ernberg som är ute på promenad med hunden Quila tycker inte att musikfestivalerna som tidigare har varit på Gärdet har stört dem.

– Man hör ju musiken i bland, men det är ju bara roligt, säger Johan.

– Det är kul att Gärdet utnyttjas. Jag tycker ibland att det underutnyttjas, säger Gunilla.

Flera ändringar i trafiken

Under själva helgen görs också flera förändringar i trafiken. Busslinjer kommer dras om och vägar stängas av när Lollapalooza drar i gång.

Gärdet avstängt

Delar av Gärdet kommer under festivalen vara avstängt.

Efter den 30 juni plockas festivalen ner – och den 5 juli ska Gärdet, enligt arrangörerna, vara tillbaka i sin vanliga ordning.

– Vi vill göra det så smidigt som möjligt för alla inblandade och berörda, både grannar och publik, säger Kristofer Åkesson