ANNONS

127 Festivalen gör sommaren till en fest

Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och projektledaren Alexandra Tecle brinner för festivalen
Aseffa Hailu, chef för Mitt 127, och projektledaren Alexandra Tecle brinner för festivalen
Alla unga ska ha chans till ett underbart sommarlov. Det är grundvalen för 127 Festivalen, som startar den 26 juni. Förra året kom 25 000 besökare. Tipset är att det blir minst lika många i år.
ANNONS

Det började sommaren 2010, med en basketkorg på Skärholmstorget. Vårbergskillen Aseffa Hailu och kompisen Krister Eyjolfsson satte upp den för att locka till sig barn och unga som gick sysslolösa på sommaren. Mitt 127 kallade de sitt projekt.

– Det kom jättemånga dit under de veckor vi var där, vi såg behovet tydligt. När en liten tjej kom fram och frågade om vi tänkte vara där nästa sommar också föddes idén om en återkommande festival, berättar Aseffa Hailu.

Sagt och gjort. Nästa år kom festivalen tillbaka, i något större format. Sedan har den vuxit för varje år som gått. Förra året hade festivalen ungefär 25 000 besök under sex veckor. Allt från basket, fotboll och kampsport till dans, pyssel, målning och konserter stod på programmet.

Ihärdigt arbete, tydliga visioner samt pengar från stadsdelsförvaltningen och en rad sponsorer har gjort det möjligt, förklarar Aseffa Hailu.

– Det är klart att jag är stolt! Men framför allt är det här ungdomarnas egen festival. Det är de som skapar dem. Målet är att alla unga i stadsdelen ska känna sig delaktiga och stolta, säger Aseffa Hailu, som blev anställd av Skärholmens stadsdelsförvaltning för drygt ett år sedan, som chef för Mitt 127.

Tält ersätter eldhärjad stuga

Mitt i träffar honom och projektledaren Alexandra Tecla vid Parkleken Ängen i Bredäng. Det är en varm försommardag, och fullt med barn och unga på basketplanen, vid skateboardramperna och lekplatsen.
Festivalens personal brukar ha sin bas i den röda trähuset här. Så blir det inte i år – den 1 juni eldhärjades stugan och är stängd över sommaren. Det var en chock men när den lagt sig beslöt man snabbt att sätta upp ett tält i närheten, för sommarjobbare och andra anställda.

För Alexandra Tecle blir det femte festivalåret i rad.

– Jag började som sommarjobbare på 127 Festivalen 2013, när jag gick på högstadiet. Jag var basketspelare och fick jobba med basket! Det kunde inte bli bättre, säger hon och skrattar.– Dessutom fick jag utöva ledarskap. Känslan var stark av att det här var min festival. Och så var det ju – utan sommarjobbare fungerar inte festivalen.

Barn målar tillsammans vid 127 Festivalen 2016.

Barn målar tillsammans vid 127 Festivalen 2016. Foto: Mitt 127

80–100 ungdomar, mellan 16 och 19 år gamla, arbetar vid festivalen varje sommar, med allt från att hålla i fotbollsturneringar till att sköta ansiktsmålning. De festivalansvariga arbetar aktivt för att så många unga som möjligt ska få sommarjobba. Tanken är att alla ska få chansen att vara förebilder och känns sig stolta, både över sig själva och över sin stadsdel.

ANNONS

– Vi har 15 arbetsledare också, som är mellan 20 och 30 år. De är timanställda augusti–augusti för att vara med vid planeringen, och får samtidigt utbildning i bland annat ledarskap, kommunikation, it och annat. Det är fantastiskt att se hur de blommar ut, säger Aseffa Hailu.

127 Festivalen är framför allt till för unga i Skärholmens stadsdel, men Aseffa Hailu och Alexandra Tecle betonar att unga från andra stadsdelar också är välkomna. Det är bra att människor från olika områden möts, tycker de.

Konceptet sprider sig

Dessutom sprider de det unika festivalkonceptet, både i Sverige och utomlands. Aseffa Hailu har hjälpt till att starta en sommarfestival i Göteborgsförorten Angered, och bara någon dag efter vår intervju ska han och Alexandra Tecle till Makedonien för att starta ett liknande projekt där.

Aseffa Hailu föreläser också regelbundet om 127 Festivalen. Budskapet är glasklart:

– Alla ska kunna ha ett underbart sommarlov, även om man inte åker någonstans, ett sommarlov då man har haft roligt, träffat fotbollsstjärnor, gått på konserter och varit med om andra spännande saker.

Kolla in höjdpunkterna

Utomhusbio, basketturnering och en stor avslutningskonsert. Det är några av höjdpunkterna under den späckade 127 Festivalen.

Precis som tidigare år startar festivalen i Bredäng, vid parkleken Ängen. Där håller man till i två veckor (26 juli–9 juli). Aktiviteterna påverkas inte av branden den 1 juni.

Den 10–23 juli finns man vid Parkleken Vårgården i Vårberg, medan man är på Skärholmstorget den 24 juli–6 augusti.

– Det blir basket, fotboll, skateboard och andra sporter på alla ställena, både fritt spel och turneringar. Dessutom introducerar vi sporter som är mer udda här – som fäktning, lacrosse och amerikansk fotboll, säger Aseffa Hailu.

Han lovar också sportintresserade barn att flera av deras idoler kommer att dyka upp – bland annat spelare från Hammarby IF som ska vara instruktörer.

Men det blir förstås inte bara sport. I Bredäng kommer det att vara dansövningar varje dag, men chans för deltagarna att bestämma vilken typ av dans de vill lära sig. Där ska också en graffitivägg finnas.

Annat kulturellt som erbjuds är hennamåleri, ansiktsmålning och besök från Parkteatern, både i juni och augusti.

Fotboll under 127 Festivalen 2016

Fotboll är poppis under festivalens. Här spelar ett gäng unga sommaren 2016. Foto: Mitt 127

Hela festivalprogrammet finns på mitt127.se. Här listar vi några av höjdpunkterna:

*26 juni–10 juli. Graffitivägg finns uppsatt vid parkleken Ängen i Bredäng. Konstnärer från Makedonien är på plats för att inspirera och undervisa. Material finns att måla med.*1-2 juli. Stor basketturnering i Fryshuset i Hammarby sjöstad. Turneringen flyttar dit i år, eftersom man vuxit ur Skärholmshallen.

*29 juni: Prova på Playstation VR-spel kl 14-16 på ungdomsbiblioteket Punkt 127.

*6 juli: Skrivarverkstad för barn mellan 10 och 13 år på ungdomsbiblioteket Punkt127.

*7 juli: Grillning, basket och andra kvällsaktiviteter för unga vid parkleken Ängen, kl 18–22.

*8 juli: Utomhusbio för barn i Sätradalsparken är årets stora nyhet – det blir första gången 127 Festivalen visar film utomhus. Klockan 17 visas den tecknade filmen Zootropolis på en jättelik ledskärm. Klockan 20 visas ”Dröm vidare”, med 11-årsgräns. Filmvisningarna är en avslutning på Barnens dag, med mängder av aktiviteter för de mindre. Ponnyridning, trollkarlsshow och pyssel, är några exempel.

*22 juli: Musikhörnan, i parkleken Vårgården. Musiker och sångare uppträder med poplåtar som man vanligtvis hör med stora arrangemang. Här blir det avskalade, nära tolkningar. Möjlighet finns för publiken att uppträda.

*25 juli: Dansworkshops i Andra hemmet i Skärholmen centrum. Lektioner i både hiphop och i dancehall, 15.00-16.30 och17.00-18.30.

27 juli: Dancebattle i olika stilar i Andra hemmet, klockan 17–21.

*4 augusti: Stor avslutningskonsert på Skärholmstorget, med en hemlig artist. Förra året uppträdde bland andra Linda Pira. Då kom nära 4 000 besökare

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.