Min lokala hjälte

”Att få mens är en stor grej”

Hur det är att vara tolv år, få sin första mens och bråka med bästisen på äventyrsbadutflykt med klassen. Det skildrar regissören Johanna Paulsdotter från Sollentuna i sin nya film som har premiär på Stockholms filmfestival.

På förra årets festival tog Johanna Paulsdotter första pris i tävlingen 1 km film för sin kortfilm ”Århundradets brott”. I priset ingick chansen att få göra en ny film, ett stipendium på 100 000 kronor och värdefull teknik- och produktionshjälp från flera filmföretag.

Nu kommer resultatet.

På måndag har hennes nya film ”Tolv” premiär på Stockholms filmfestival. Den handlar om bästisarna Alva och Tilde, som besöker ett äventyrsbad med sin klass när den ena berättar att hon fått sin första mens. Deras vänskap sätts på prov.

– Det handlar om viljan och oviljan att bli tonåring. Den kroppsliga förändringen. Att få mens är en stor grej, men porträtteras sällan, säger Johanna Paulsdotter.

– Iden till filmen är inspirer- ad av min egen uppväxt.

En av huvudrollerna spelas av 14-åriga Shannon Li O’Sullivan, även hon från Sollentuna.

– Det här är mina första roll i en film. Det var jättespännande under inspelningen och att se allt som händer bakom kameran. Jag har väntat länge på premiären och nu när den äntligen är här inser jag hur kul det har varit och hur mycket man har lärt sig, säger hon.

Många av scenerna utspelar sig under vattenytan. Det ställde stora krav, både på skådespelarna som måste hålla andan länge, och på Johanna Paulsdotter som regissör.

– Allt som händer i den här åldern är på liv och död. Jag ville göra en allvarlig film och den har också en slags förhöjd stämning. I undervattensscenerna sägs sådant som inte kan uttryckas med ord, det sker under ytan, säger hon.

Johanna Paulsdotter är en del av filmkollektivet Tjockishjärta och Tolv samproduceras med bland andra SVT och kommer så småningom att visas på tv. På Stockholms filmfestival visas den före Sofia Norlins långfilm ”Ömheten” där Johanna Paulsdotter varit castingansvarig.

Fakta

Festivalens tema är frihet

Stockholm filmfestival pågår den 6–17 november.

Över 180 filmer har premiär på biografer runt om i Stockholm.

Årets tema är frihet – men jurymedlemmen Ai Weiwei och regissören Mohammad Rasoulof kan inte närvara på grund av reseförbud i sina hemländer.