Festligt när särskolans studenter sprang ut

Studenterna Maz och Robert Benckert-Blomberg festar på flaket med sina lärare Camilla Bodin och Andreas Krantz.
Studenterna Maz och Robert Benckert-Blomberg festar på flaket med sina lärare Camilla Bodin och Andreas Krantz.
Det var en riktig sommarfest när fyra elever från Ikasus tog studenten.

- Det är blandade känslor att släppa iväg dem, säger rektor Birgitta Krantz.

Nu väntar vuxenlivet för de elever som sprang ut från särskolegymnasiet Ikasus i onsdags.

Men just där och då fokuserade elever, familjer och skolans personal på studentfesten som hölls i Klockargården vid Vallentuna kyrka. De uppklädda studenterna fick åka en sväng med lövad skrinda. På Klockargårdens trappa, prydd men ballonger och blågula band fick studenterna rada upp sig och ta emot familjernas hurrarop för en väl avklarad gymnasietid.

Eleverna på särskolan Ikasus har diagnoser inom autismspektrat och utvecklingsstörning. Skolan jobbar efter amerikansk modell med positiv förstärkning av bra beteenden, vilket enligt personalen får dem att utvecklas enormt.

– Vi lär dem att hantera världen utanför. De är inte sjuka och det här handlar inte om vård utan beteendeutveckling, säger William Nilsson Fryer, personalcoach på skolan.

På särskolegymnsaium får man gå fyra eller i sällsynta fall fem år. Sedan tar LSS över. Ett problem är att de dagliga verksamheter inte håller lika hög klass som skolorna.

– Man satsar så mycket resurser på den här målgruppen, sedan släpper man dem bara, säger rektor Birgitta Krantz,

Av de fyra elever som tog studenten förra året har tre fått bra dagliga verksamheter. En fick sluta efter en månad eftersom personalen inte kunde hantera honom.