Festligt och folkligt när nationaldagen firas

30 000 besökare, strålande sol och Thomas Di Leva. Så här såg firandet ut i fjol.
30 000 besökare, strålande sol och Thomas Di Leva. Så här såg firandet ut i fjol.
Den 6 juni är lika med fest i Sundbyberg. Och nationaldagsyran blir starkare för varje år – i fjol kom 30 000 personer till Golfängarna för att fira.

För åttonde året anordnar Sundbyberg stadsfest på nationaldagen. Årets sundbybergare ska traditionsenligt koras, det blir tivoli och knallar, talangjakt och musik. På scen uppträder Lasse Berghagen och Markoolio.

– Vi gillar det folkliga. På Skansen står kungen och viftar med handen, Solna har också ett mer traditionellt arrangemang. Men i Sundbyberg passar det här bättre, en folklig fest för alla, säger kommunalråd Jonas Nygren (S) om konceptet och artistbokningarna.

Och apropå Berghagen blir det allsång av nationalsången från stora scenen. Att nationaldagen blivit en sådan stor grej i Sundbyberg har sina förklaringar.

– Vi har flera återkommande evenemang, som kräftskiva och vårmarknad. Vad som saknades var ett arrangemang där alla kan träffas och ha picknick i en trevlig miljö, vilket Golfängarna ju är. Nationaldagen är också ett bra tillfälle att välkomna nya medborgare, säger Jonas Nygren.

Sundbybergs stad satsar 610 000 kronor på festen i år, vilket är 150 000 mer än i fjol.

– Det blir alltid en diskussion om hur mycket festen är värd. Men det är en väldigt liten del av den totala budgeten. Om 30 000 personer kommer kan det inte ses som ett misslyckande, utan något eftertraktat. Varje stad med lite självaktning har en stor fest då och då, säger Jonas Nygren.

Programmet för dagen ska passa hela familjen. Hoppborg och Apan Nicki finns för de små och i schlagerstjärnan David Lindgren får tonåringarna sitt lystmäte. För de vuxna finns möjlighet att ta sig ett glas vin i restaurangtältet. Nationaldagsfirandet börjar klockan 12 på dagen och slutar vid midnatt.

Fakta

Här kan du också fira:

Hagaparken, Solna. Försommarkonsert med Kungliga operan.

Skansen, Stockholm. Folkmusik, dans, barnaktiviteter och kungabesök.

Rålambshovsparken, Stockholm. Mångkulturell fest och beach party.