Fettisdagen är död – nu äter vi semlor varje dag

Linnea Hahn på konditori kardemumma i Enebyberg, Danderyd. Semlor, fettisdagen.
Linnea Hahn på konditori kardemumma i Enebyberg visar veckans semla – mockasemlan.
Vänta på fettisdagen eller äta när lusten faller in – bägge varianterna funkar i Danderyd.

Tillhör du de som väntar till fettisdagen eller kan du tänka dig att äta semla redan i januari?

Oavsett vilket säljs det redan semlor för fullt i Danderyd. Bageri och konditori Kardemumma vid Eneby torg säljer slut på sina semlor varje dag.

– Många tycker att man ska vänta och sedan finns det de som tjuvstartar ändå. Det är svårt att beräkna åtgången, det varierar från dag till dag, säger Linnea Hahn.

Semmelhajpen

Under de senaste tre åren har det hajpats med olika varianter av semlor. Det har varit semmelwrapen, prinsessemlan och nachosemlan. Men enligt Linnea är det den traditionella semlan som säljs mest.

Bageri och konditori Kardemumma har inte hoppat på någon av de trenderna. Här kör de istället veckans semla.

– Vi freestylar lite och kör på det som blir bra. Förra veckan var det blåbärssemlan och denna vecka mockasemlan, säger Linnea Hahn och håller några exemplar.

Hetvägg eller rakt upp och ner?

När Linnea visar upp semlan kommer en kund in som köper två vanliga semlor. Kunden, Ann Eriksson, pratar om två olika sätt att äta semlan på. Hetvägg (med varm mjölk till) eller som den är.

– Min pappa åt alltid hetvägg, han kunde inte tänka sig något annat. Jag äter den helt vanligt med kaffe till, säger hon.

Mockasemlan på kardemumma, Danderyd

Mockasemlan på Kardemumma i Enebyberg. Foto: Jens Kassnert

Fakta

Så högt betyg får mockasemlan – Mitt i Danderyd har testat

Röster från redaktionen:

Plus +:

”Frisk och god grädde.”

”Fint utseende med bra proportioner mellan bulle och grädde.”

”Bygger på att man köper idén med mockakräm och vaniljkräm.”

”Friskt vågat, plus för att man vågar prova.”

Detta är semlornas motsvarighet till en hamburgertallrik på ett sunkhak

Varken + eller –:

”Detta är semlornas motsvarighet till en hamburgertallrik på ett sunkhak.”

”Den var god och saftig men mockasmaken kändes mesig.”

Minus –:

”Blir lite karaktärslös, ungefär som ett kommunalråd.”

”Smakerna i sig är bra men tillsammans det händer inget.”

”Det är smaskigt med mocka men vaniljen passar inte ihop och allt försvinner i ett enda stort kladd.”

”Man känner sig lurad på mandelmassan i mitten. Kanske hade det funkat med mandelmassa och mockagrädde. Bättre lycka nästa år.”

Sammanlagt betyg: 3 av 5.