ANNONS

Fler fiberkabelstölder i Österåker: ”Säljs vidare”

bredband, fiber
Det finns en svart marknad för fiber tror Marcus Markström VD på MostCom i Åkersberga.
Förra veckan berättade Mitt i om fem män som åtalats för stöld av fiberkabel värd 3,7 miljoner i Åkersberga. Nu visar det sig att fler kabelstölder inträffat – från ytterligare ett företag i Österåker.
– De stal för två miljoner, men polisen lade ned utredningen, säger Marcus Markström, VD för MostCom Scandinavia.
ANNONS

– Vi har varit rätt förskonade tidigare. Vi har haft fiberkablar upplagda i kanske 15 år, och det har hänt att koppartjuvar skurit i dem. Men när de sett att de inte innehåller koppar har det inte varit intressant, säger Marcus Markström, VD för MostCom Scandinavia AB i Åkersberga.

Förr kunde vi låta kabeltrummor stå längs vägen – nu snos de på en gång

Marcus Markström, MostCom

– Men nu verkar det finnas en svart marknad för fiberkabel också. Förr kunde vi låta kabeltrummor stå längs vägen – nu snos de på en gång.

Han berättar att hans företag blev bestulet på fiberkabel värd två miljoner kronor redan innan stölden som Mitt i berättade om förra veckan då kabel för 3,7 miljoner stals från ett annat företag i Runö.

Enligt Marcus Markström slog tjuvar till tre gånger mot hans företag, första gången i juni förra året och den sista i oktober. Men polisen lade ner utredningarna.

– Polisen hade inte så mycket att gå på, men förmodligen var det samma liga. Så de har varit runt och härjat rätt mycket, säger han.

Misstänker lokala kriminella

Han började misstänka att det rörde sig om lokala kriminella eftersom gärningsmännen tycks ha god lokalkännedom. Vid en av stölderna, nära gamla brandstationen i Åkersberga stals både kabeltrumma och kabelvagn som satt fastlåsta. Kabelvagnen hittades senare vid Margretelundsbadet, men kabeltrumman var borta.

ANNONS

Vid den största stölden mot MostCom stals nio rullar kabel.

– Jag tror att de sålts vidare till någon konkurrent i vår bransch. Alternativet är att de skeppas i väg österut – men jag tror nog att de stannar här i Sverige, säger Marcus Markström.

– Det är hela vår årsvinst som går åt i stölderna.

Enligt Marcus Markström har fiberkabel även stulits i grannkommunen Vallentuna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.