Fick äntligen träffa sitt fadderbarn i Sri Lanka

I sex år har Edel Bergmann ­Oskarsson från Sollentuna brevväxlat med sitt fadderbarn Azad, 8, i Sri Lanka.

Nu har hon varit och hälsat på i landet.

– När jag kom till familjen fick jag en blomsterkrans runt halsen av mitt fadderbarn Azad. Han är åtta år och väldigt blyg. När jag gav honom ett skrivbordsunderlägg med en världskarta på, för att visa var Sverige ligger, tittade han intresserat på kartan, säger Edel Bergmann Oskarsson.

I mitten av mars kom Edel hem från Sri Lanka, där hon varit i drygt två veckor på en fadderresa med organisationen Plan Sverige.

Edel har följt Azad och hans familj under sex år. Med hjälp av en översättare har hon och mamman brevväxlat och varje år har Edel fått ett foto på Azad.

– Innan jag kom dit funderade jag på om familjen skulle tycka om mig. Trots det kände jag mig välkommen, jag och mamman blev vänner på något sätt, säger Edel Bergmann Oskarsson.

Varje månad skänker hon pengar till fadderprojektet som familjen ingår i.

Pengarna går till att förbättra områdets skolor och vattensystem, som även fadderfamiljen drar nytta av.

– Jag tycker att det är viktigt att familjen inte ska känna sig mindervärdiga. Jag har tur att bo i Sverige och har möjlighet att hjälpa till. Här är vi rika på prylar, men det är många ensamma människor i Sverige. Där är de rika på andra sätt, de bryr sig mer om varandra och lever mer ihop, säger Edel Bergmann Oskarsson.

Under resan träffade hon sin fadderfamilj under en halv dag. Resten av tiden träffade hon ett annat fadderbarn, besökte en teplantage och fick lära sig om ett projekt om mikrofinansiering.

Edel, som alltid tyckt om att resa, fick ta del av Sri Lankas kultur.

– Jag är intresserad av hur andra människor har det, säger hon.

Som ett minne av besöket planterade Edel en kokospalm på fadderfamiljens tomt. Hon och familjen döpte palmen till Edel-Azad.

– Jag hoppas att den växer till sig och ger många kokosnötter som familjen kan ha nytta av, säger Edel Bergmann Oskarsson.

Fadderbarnet Azad är ett av 1 660 barn på Sri Lanka som har en fadder med Plan Sverige.