ANNONS

Fick böter för sopor han inte slängt

"Det kan vara vem som helst som har kastat ned soppåsen från någon av loftgångarna. Det känns väldigt kränkande att bli utpekad utan bevisföring", säger Ishak Mohamed.
"Det kan vara vem som helst som har kastat ned soppåsen från någon av loftgångarna. Det känns väldigt kränkande att bli utpekad utan bevisföring", säger Ishak Mohamed.
När Ishak Mohamed skulle betala hyran upptäckte han att hyresvärden hade lagt på en bötesavgift – för en soppåse han påstås ha kastat från loftgången.

– Jag kastar inte ens tuggummi utomhus. Jag känner mig väldigt kränkt, säger han.
ANNONS

Ishak Mohamed har bott i samma lägenhet på Nidarosgatan i Husby i 13 år. Innan dess bodde han i huset intill sedan 1994.

– Jag har alltid skött mig och betalat hyran. Vi är en skötsam fyrabarnsfamilj som värnar om huset vi bor i, säger han.

När han i slutet av december skulle betala hyran för januari upptäckte han att den var högre än vanligt.

När han undersökte hyresavin lite närmare såg han att det under den vanliga hyran stod en rad för kostnad av städning: otillåten sophantering den 19 november. Kostnad 6 000 kronor per år.

– På avin hade de skrivit 500 kronor efter den summan, vilket jag tolkade som en avbetalning per månad. Jag blev helt förskräckt av anklagelsen och förstod inte vad vi hade gjort för fel.

När han gick till hyresvärden Graflunds kontor i Husby för att få en förklaring fick han höra att det rörde sig om en soppåse som någon hade kastat ned från loftgången från hans hus. Han skulle däremot inte betala 6000, utan en engångsavgift på 500.

Beviset är ett kuvert som värden hittat i soppåsen, med hans frus mellannamn på. Men Ishak håller inte med. Stavningen på efternamnet stämmer inte, den är inte afrikansk, och hon använder inte mellannamnet. Det finns dessutom andra i trapphuset med liknande namn.

– Det står inget nummer på gatuadressen heller, påsen kan ha kommit varifrån som helst, säger Ishak, som understryker att varken han eller hans fru har slängt några sopor på fel ställe.

Ishak Mohamed tycker det är märkligt att hyresvärden får sätta ut en bötessumma på hyresavin utan att ens meddela hyresgästen om vad det rör sig om.

ANNONS

– I det vanliga rättssystemet får man en chans att försvara sig.

Sedan i höstas har han anmält mögel i badrummet. Han har även anmält kylskåpet i köket, som är gammalt och inte fungerar som det ska.

– Vi har ont i huvudet av möglet, och min yngste son har kliande utslag på kroppen av möglet. Och i stället för att få problemen åtgärdade så får vi den här anklagelsen, det känns inte rättvist, säger han.

När Mitt i går till värden är chefen för områdeskontoret inte där. Graflunds regionchef Jonas Hagström säger att de har stora problem med att hyresgäster inte slänger sina sopor på rätt plats, och att de inte ger böter, utan lägger på en avgift om de på något sätt kan se vem som skräpat ner.

Han är inte insatt i hur spårningen av namnet gått till, men meddelar att Ishak Mohamad kan höra av sig till honom om han har synpunkter på avgiften.

Ishak Mohamad har vänt sig till hyresgästföreningen för att få hjälp.

– Jag tänker bestrida den här anklagelsen, säger han.

På hyresgästföreningen säger de att det inte är helt ovanligt att hyresvärdarna bötfäller hyresgästerna för olika saker.

– Vi tycker inte att det är okej. Regeln är att bestrida ett krav, säger Johanna på Hyresgästföreningens juridiska rådgivning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.