Fick elva p-böter som inte var hans

Abdurrahman Kaplan sålde sin gamla Volvo för en månad sedan, men skickade inte in registreringsbeviset i tid. Under tiden smet nya ägaren från två tankningar och drog på sig elva p-böter.

– Jag har lärt mig en läxa, säger han.

Abdurrahman Kaplan från Husby sålde sin gamla Volvo på Blocket. En 18-årig kille från Vällingby köpte den avställda bilen för 500 kronor den 5 april. Abdurrahman var glad över att bli av med bilen, och att han kunde få en liten slant för den. Ägarbytet tänkte han fixa med i efterhand.

Eftersom han inte hade registreringsbeviset i original, beställde han ett från Transportstyrelsen. Men Abdurrahman missade när brevet kom och ägarbytet blev försenat. Han kände heller inte till att papperen måste skickas in inom tio dagar för att försäljningsdatumet skulle gälla som ägarbytesdatum.

Den 18 april kom ett brev från OK/Q8. De krävde honom på 1 904 kronor eftersom hans bil tankats med 117 liter bensin klockan 02.15 på natten den 12 april, och körts från platsen utan att någon betalat. Därefter började det dimpa ner parkeringsböter i brevlådan – varje dag i ett par veckor. Sammanlagt elva böter à 650 kronor.

– De har även tankat bensin på Brommaplan. Jag vet inte om de tankat på fler ställen utan att betala. Jag har nog gått ner fem kilo på den här tiden. Och jag kan inte sova längre för jag oroar mig för vad det ska komma för brev i morgon. Tänk om någon blivit påkörd av bilen, säger Abdurrahman Kaplan som har polisanmält händelsen.

Men än så länge står han med ansvaret och skulderna. Ägarbytet gäller från den 26 april och fram tills dess har han formellt burit ansvaret för vad som skett med bilen.

– Det är jätteviktigt att registrera ägarbytet. Det står tydligt på vår hemsida och på registreringsbeviset hur man gör, säger Andreas Wedén, utredare på Transportstyrelsen.

Abdurrahman Kaplan har sökt upp köparen och fått honom att intyga att han har ägt bilen sedan den 5 april. Intyget har Abdurrahman skickat till Transportstyrelsen, men lagstiftningen tillåter inte att datumet ändras i efterhand.

– Det händer ibland att man inte skickar in registreringsbeviset i tid, men det är inte speciellt vanligt att det får sådana här konsekvenser. Men det finns inget han kan göra nu som gör att ägarbytesdatumet ändras, säger Andreas Wedén.

Och till Abdurrahman har 18-åringen sagt – trots att han tagit på sig ansvaret – att han inte har några planer på att betala. Abdurrahman Kaplan får nu sätta hoppet till att fordringsägarna – OKQ8 för bensinsmitningarna och Stockholm parkering för p-böterna – skriver över fordringarna på 18-åringen. Stockholm parkering har gått med på att skjuta fram betalningsdatumet till den 15 juli i väntan på nya uppgifter.

Polisen säger att Kaplan har starka bevis i fallet, och det ger visst hopp. Men det hade kunnat vara än värre. Abdurrahman Kaplan kollade inte legitimation på 18-åringen när bilen såldes, så köparen hade kunnat vara någon helt annan än han utgav sig för att vara.

– Jag har känt mig så dum. Från och med nu kommer jag att dokumentera och skriva papper på allt jag gör. Men jag hoppas att myndigheterna kan hjälpa mig, säger han.

Den vita Volvo 854 från 1994 hittades den 10 maj olämpligt parkerad. Den hade vindrutan inslagen och trasiga framlyktor och omhändertogs som fordonsvrak av trafikkontoret. Bromma & Botkyrka bilskrot tog sedan emot bilen som skrotades direkt.

Mitt i Kista har utan framgång försökt nå den 18-årige Vällingbybon för en kommentar.

Abdurrahman Kaplan hade även tänkt sälja sin andra Volvo som står med körförbud i garaget på Oslogatan, men strulet med förra försäljningen har tagit på krafterna.

Fakta

Så skyddar du dig

Anmälan om ägarbyte sker på fordonets registreringsbevis.

Du har ett ansvar för att se till att ägarbytet genomförs. Därför bör du kontrollera att köparen är den person som han eller hon utger sig för att vara. Du bör själv se till att anmälan läggs på brevlådan och verkligen skickas in till Transportstyrelsen.

Sedan förra veckan kan du även registrera ägarbyte via din smartphone. Transportstyrelsen har lanserat appen ”Mina fordon” genom vilken du kan få bytet registrerat ögonblickligen.

Källa: Transportstyrelsen