ANNONS

Fick fängelse för bilrån vid Infra city

20 sekunder – längre tid tog det inte för rånaren att under vapenhot tvinga till sig en bil vid Infra city. Nu döms den 33-årige rånaren till fängelse i ett år och sex månader.
ANNONS

Chockad, förvånad och paff. Så beskriver i förhör den yngre, kvinnliga bilföraren sin reaktion när hon tidigt på morgonen den 13 november förra året utsattes för bilrånet vid Infra city.

Hon hade precis satt sig i den sportiga cabriolet, som hon hade lånat av sina föräldrar, på den folktomma parkeringsplatsen när dörren på passagerarsidan rycktes upp.

Kvinnan har i förhör berättat att mannen som slet upp dörren hade ett pistolliknande föremål i handen och krävde att hon skulle gå ur bilen och lämna kvar handväskan. Hon har sagt att hon upplevde mannen som lugn och målmedveten och att rånet var över på bara 20 sekunder.

Den 33-årige man från södra Stockholm som nu har dömts till fängelse i ett år och sex månader för rånet greps tillsammans med en jämnårig kumpan från Sollentuna på Södermalm dagen efter rånet.

De satt då i bilen som de hade försökt manipulera registreringsskylten på med hjälp av tejp.

Polisutredningen visar hur 33-åringen direkt efter bilrånet åkte hem till Sollentunakumpanen. En sms-konversation som 33-åringen hade med en annan man visar att han försökte sälja bilen redan samma morgon som rånet.

33-åringen har i förhör erkänt att han den aktuella morgonen var påverkad av amfetamin och tabletter. Han nekar däremot till att ha stulit bilen. I stället hävdar han att det var en kompis, som han inte vill peka ut, som stal bilen och att hans uppgift bara var att sälja den vidare.

Tingsrätten underkänner dock hans förklaringar helt.

33-åringen, som har ett långt brottsligt förflutet, fälls samtidigt för bland annat häleri och narkotikabrott. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på knappt 20 000 kronor.

ANNONS

Hans kumpan döms till skyddstillsyn för bland annat bedrägeri sedan han använt sig av kvinnans kontokort som stals i samband med rånet.

33-åringen har fram till den 7 mars på sig att överklaga domen.

Fakta

Kraftig minskning av bilstölder

Förra året anmäldes 65 fullbordade bilstölder i Väsby och 12 försök till bilstöld.

Antalet bilstölder har gått ner de senaste åren.

Jämfört med för tio år sedan är det en minskning med 79 procent.

Jämfört med för fem år har antalet anmälningar nästan halverats.

Enligt polisen beror minskning främst på att bilarna har bättre låsanordningar och bättre larm i dag än tidigare.

Källa: Brå

ANNONS