Fick fel medicin – blev svårt sjuk

En äldre kvinna fick föras till akuten med misstänkt stroke efter att ha fått fel medicin. En engångshändelse, hävdar äldreboendet. Anhöriga är kritiska.

Det var den 18 mars som en undersköterska på äldreboendet Lenalundsgården i Helenelund gav en äldre kvinna fel medicin.

I stället för sin dagliga dos av lätt ångestdämpande fick kvinnan i sig både blodtryckssänkande samt antipsykotiska läkemedel som skulle ha gått till en annan kvinna med samma förnamn.

Undersköterskan upptäckte misstaget relativt omgående och sjuksköterska samt läkare tillkallades.

Kvinnan fördes akut till Danderyds sjukhus med ambulans efter att ha visat lågt blodtryck och andra symptom på misstänkt stroke.

På sjukhuset slogs det fast att den felaktiga medicineringen hade orsakat ett kraftigt blodtrycksfall. Någon stroke hade dock inte utvecklats.

Kvinnans tillstånd förbättrades snabbt och två dagar efter den dramatiska händelsen kunde hon återvända till äldreboendet.

Efter händelsen har kvinnans anhöriga kontaktat Sollentuna kommun och varit oroliga för hur medicin- hanteringen fungerar på äldreboendet som drivs av företaget Aleris.

I ett mejl ifrågasätter dottern verksamhetens kontrollfunktioner. Hon frågar också vilka insatser som görs för att säkerställa att liknande incidenter inte inträffar i framtiden.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) svarar att händelsen är anmäld och utreds enligt Lex Maria.

Aleris slår i sin egen utredning fast att sannolik- heten för att felet ska återupprepas är liten.

Visserligen har likande misstag inträffat förut, men åtgärder har vidtagits för att minimera risken för fel-medicinering.

– Jag är nöjd med de åtgärder som vidtagits. Nu ska Socialstyrelsen säga sitt. Tyvärr händer det att misstag begås. Det är förstås tragiskt för alla inblandade. Nu kan vi vara glada för att kvinnan är helt återställd, säger Ann-Mari Godeberg, MAS.