ANNONS

Fick ingen info om it-kaos: ”Tystnadskultur”

Erika Ullberg (S) och Paul Lindquist (M) om NKS.
Erika Ullberg (S) och Paul Lindquist (M) om NKS.
Efter fredagens ”allvarliga händelse” på Karolinska i Solna riktar oppositionsrådet Erika Ullberg (S) kritik mot såväl sjukhusledningen som den styrande Alliansen för hur det har kommunicerats.
– Att få kännedom om en allvarlig händelse efter att medier börjat ställa frågor, så ska det inte vara, säger Erika Ullberg.
ANNONS

På fredagen för en vecka sedan uppstod en allvarlig händelse på Karolinska i Solna som sjukhuset, enligt DN, ska lex Maria-anmäla.

Sjukhuset har också under veckan upplevt problem med telemetrin (ett system som övervakar patienternas hjärtrytm).

Karolinska meddelade i onsdagskväll, i ett pressmeddelande, att sjukhuset kallat in extra personal för att övervaka patienterna, dragit ned på vårdplatser för hjärtpatienter samt att ambulanser omdirigeras till Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

Samtidigt fick politikerna i landstingets ägarutskott veta om problemen. Att politikerna inte fick veta tidigare är oppositionsrådet Erika Ullberg (S) kritisk mot.

– Jag tycker det är viktigt att allvarliga problem på sjukhuset kommuniceras till ägarutskottet, säger Ullberg.

Träffades på tisdagen

Hon menar att sjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom samt sjukhusdirektör Melvin Samson borde ha sagt något vid det möte de hade med politikerna på tisdagen.

– Det har undanhållits information och jag vill veta vad Alliansen och Moderaterna visste, säger Ullberg (S).

När Lokaltidningen Mitt i frågar Moderaterna och fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) är svaret att även de fick informationen på onsdagskvällen. Samtidigt som det kommunicerades till medier i ett pressmeddelande.

– Det som händes i fredags fick vi veta igår kväll (läs: onsdag kväll), säger Lindquist (M).

ANNONS

Ullberg: ”En tystnadskultur”

Även detta reagerar Erika Ullberg (S) på.

– Vi har ett allvarligt problem på NKS som mörkats för politikerna. Det breder ut sig en tystnadskultur inom landstinget och det är en kultur som skapats under Alliansens styrning, säger Ullberg.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med Karolinska universitetssjukhuset för en kommentar men de har inte återkommit.

Till DN säger sjukhusdirektören Melvin Samson att händelsen i fredags sågs som ett ”patientärende” och därför informerades inte politikerna då.

Fakta

Två it-problem på NKS senaste veckan

Telemetrin

Systemet för att övervaka patienters hjärtrytm kan ha orsakat den ”allvarliga händelsen” förra fredagen. Under veckan har störningarna lett till färre vårdplatser, omdirigering av ambulans och inkallad extrapersonal. Detta blev politikerna informerade om i onsdagskväll, då även ett pressmeddelande skickades ut.

Nätverksproblem

Under veckan har NKS också haft problem med nätverket. Något som gjort att sjukhuset gått upp i stabsläge två gånger. Tisdag kväll respektive torsdag eftermiddag. Detta fick politikerna veta i tisdagskväll, då även DN berättade om stabsläget.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.