Fick inte rehab efter sin stroke

Bristen på rehabilitering av de som drabbats av stroke är ett nationellt problem, menar Magnus Edner.
Bristen på rehabilitering av de som drabbats av stroke är ett nationellt problem, menar Magnus Edner.
Danderydsläkaren Magnus Edner fick en stroke. När han sedan behövde lämplig träning upptäckte han att den inte fanns i tillräcklig grad.

– Det är en skandal att rehabiliteringen är så dålig i Sverige, säger han.

Stocksundsbon Magnus Edner, 56 år, tar emot i sitt kontorsrum på Södermalm där han tre dagar i veckan arbetar med att bygga upp och förbättra nationella kvalitetsregister inom sjukvården. Övrig arbetstid ägnar han sig åt att forska, föreläsa och skriva böcker.

Före stroken arbetade han som hjärtläkare och opererade in pacemakers på Danderyds sjukhus. Han var en ”träningsnörd”, sprang, cyklade Vätternrundan, spelade golf och åkte skidor.

En dag för drygt sex år sedan fick han plösligt en dov smärta i halsen, uppsökte akuten och fick veta att han hade en skada i stora kroppspulsåderns vägg. Det blev omedelbar operation.

Några dagar senare drabbades han av en komplikation i form av en stroke. Den medförde en ögonmuskelförlamning, han fick svårt att svälja och tala och besvär med balansen.

Nu började den svåra vägen i jakt på en bra rehabilitering. Han hittade den inte.

– I stället för fyra timmar om dagen fick jag fyra timmar i veckan i grupp. Och ingen visste hur man rehabiliterade ögonmuskelförlamning, det var otroligt dåligt och kunskapsbrist i alla led.

– Under lång tid levde jag i en skuggtillvaro, jag svalt eftersom jag inte kunde äta ordentligt. Jag var 50 år och ingen brydde sig. Om jag inte haft min fru hade det gått åt pipsvängen.

Det var hustrun som efter två år ordnade med en plats på ett rehabiliteringscentrum i Taiwan. Där fick han ett individuellt träningsprogram som pågick fem timmar dagligen under två månader. Behandlingen som kostade 1 000 kronor per dygn betalade han ur egen kassa men fick ersättning i efterhand av hälso- och sjukvårdsnämnden.

– När jag kom hem var jag som en annan människa.

Han efterlyser en mer individinriktad och intensiv träning och menar att en sådan inte behöver blir dyrare och mer resurskrävande.

– Det handlar om enkel träning.

Att försäkringskassan inte alltid ger ersättning för rehabiliteringskostnader efter en folksjukdom som stroke är ojämlikt påpekar han.

– Det innebär att många avstår från rehabilitering. Den ojämlikheten och bristen på rehabilitering är det som upprör mig mest.

I dag lever Magnus Edner ett aktivt liv. Vissa balans- och sväljsvårigheter och lite svårigheter med talet har dröjt sig kvar efter stroken. I slutet av förra året gav han ut boken ”Är du full? Nej jag har haft stroke. Om vikten av rehabilitering”. Den innehåller bland annat träningstips.

Fakta

Bara 51 procent nöjda i Danderyd

Stroke är blodpropp i hjärnan och vissa typer av hjärnblödning.

Varje år insjuknar 30 000 svenskar i stroke.

Rehabiliteringsbehovet är tillgodosett tolv månader efter stroken, anser 51 procent av strokedrabbade i Danderyd.

Käll: Stroke-riksförbundet och Socialstyrelsen