ANNONS

Fick inte träffa sina barn

JO ger kvinnan rätt.
JO ger kvinnan rätt.
En kvinna fick vänta i två månader på ett beslut om att få träffa sina barn. Nu får socialnämnden i Spånga-Tensta kritik av justitieombudsmannen (JO).
ANNONS

Barnen omhändertogs förra året av socialtjänsten för placering i familjehem. I början av sommaren samma år fattades beslut om att barnens regelbundna träffar med sin mamma skulle upphöra.

Enligt JO berodde det på att mamman inte samarbetade med socialtjänsten, ljög om barnens hälsotillstånd och försökte anteckna registreringsnumret på familjehemsföräldrarnas bil vid möten med barnen.

Mamman överklagade beslutet i augusti, men först i oktober fattade socialnämnden ett nytt beslut om umgänge. Detta trots att nämnden enligt sin egen praxis ska ompröva sådana beslut var tredje månad. Nämnden dröjde också en månad med att lämna in överklagandet till förvaltningsrätten, vilket enligt JO borde ha gjorts inom en vecka.

I sin bedömning skriver JO att nämnden förklarar sitt agerande med hög personalomsättning och stor arbetsbelastning. JO köper inte den ursäkten, utan kritiserar Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och förutsätter att nämnden skärper sina rutiner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.