Fick motorstopp – dödades av lastbil

En man i 50-års­åldern avled förra måndagsmorgonen efter att ha stannat på E4 och blivit påkörd av en lastbil.

Poliser på ledningscentralen blev vittnen till olyckan.

Strax innan morgonrusningen drog igång vid 05.30 den 2 juli stannade mannen av oklar anledning på E4 i höjd med Rotebro. Mannen satt kvar i bilen.

– Vi har kameraövervakning på platsen och såg att en lastbil brakade rakt in i personbilen, säger Anna Johansson, befäl på ledningscentralen.

Den 50-åriga mannen, som bodde på Södermalm i Stockholm, avled.

– Lastbilsföraren chockades svårt, men det finns inga uppgifter om att han skulle vara fysiskt skadad, säger Anna Johansson.

Det är förbjudet att stanna på en motorväg om man inte har fått något fel på bilen.

– Man är i stor fara om man står still på en motorväg, säger Anna Johansson.

Hittills i år har det varit 35 trafikolyckor på sträckan mellan Järva krog och Stora Väsby. 2011 skedde 77 olyckor. Enligt statistiken sker de allra flesta olyckorna när en bil hinner ifatt en annan på motorvägen och föraren inte är uppmärksam. Många av olyckorna är också singelolyckor.

Anders Agnevik, chef för trafikenheten Norrort, säger att det är svårt att avgöra om sträckan är farligare än någon annan motorvägssträcka.

– Det man kan säga är att många olyckor händer vid avfarter och påfarter på en väg. Även om man har så att säga rätt att köra före så gäller det att samspela med övriga i trafiken, säger han.

Enligt Anders Agnevik håller polisen på och gör en teknisk undersökning av olycksplatsen.

– Vi tittar bland annat runt och ser om det finns något annat skäl än till exempel motorstopp som gjorde att han stod stilla.

Den nu avlidna mannen satt kvar i bilen trots att det är livsfarligt.

– Det gäller att använda sitt allra bästa sunda förnuft om man måste stanna. Man kanske måste klättra över till passagerarsidan och ta sig ut där. Sen är det viktigt att sätta på varningsblinkers och larma 112, säger Anders Agnevik.