ANNONS

Fick ogiltig sedel i växel – varnar andra

Lars Sjöblom vill varna andra för att ogiltiga sedlar kan finnas i omlopp i handeln.
Lars Sjöblom vill varna andra för att ogiltiga sedlar kan finnas i omlopp i handeln.
50-lappen som Lars Sjöblom fick tillbaka i växel på Mc Donald’s i Tyresö var ogiltig.

När han ville byta den fick han nobben.
ANNONS

Vid årsskiftet blev 50-lappar och 1 000-lappar utan folieband på vänstra sidan oanvändbara som betalmedel – men fortfarande finns sådana sedlar i omlopp.

Lars Sjöblom från Tyresö uppger att han fick en obrukbar 50-lapp tillbaka som växel när han handlade på Mc Donald’s i Tyresö, sent förra tisdagskvällen.

Felet uppdagades när han 20 minuter senare ville använda 50-lappen i en annan kvällsöppen butik och personalen där vägrade ta emot den. När Lars återvände till hamburgerrestaurangen för att få sedeln utbytt fick han blankt nej.

– Kvinnan i kassan sa att hon inte kunde vara säker på att jag fått sedeln just där.

Nu vill han varna andra så att de inte tar emot pengar utan att kontrollera om de är giltiga.

– Som privatperson tänker man ju inte på vilka pengar man får. Fast man tycker ju att ett företag som Mc Donald’s borde kunna göra rätt för sig. Jag ska inte lida för att de gör fel.

På Mc Donald’s svarar chefen Patrik Johansson att kvinnan i kassan gjort rätt och att hon bara följt de instruktioner som gått ut från restaurangkedjan centralt.

– Vi får inte lämna in ogiltiga sedlar till banken, så det var helt rätt, men så här i efterhand vill vi ändå hjälpa personen i fråga, säger Patrik Johansson.

Bakgrunden till att 50- och 1 000-lappar utan folieband nu blivit ogiltiga är att Sverige under 2015 och 2016 ska få nya sedlar och mynt samt två nya valörer, en 2-krona och en 200-kronorssedel. Riksbanken vill minska antalet sedlar i omlopp inför övergången.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.