ANNONS

De fick nog av skräpet i Riddersvik: ”Som en sopstation ”

Skräpinsamling i Riddersvik, Hässelby, sommaren 2020.
Varje söndag samlas frivilliga för att rensa bort skrot och skräp från Riddersviks vatten och stränder. Och de hittar massor.
Nedskräpningen i annars så natursköna Riddersvik är periodvis bedrövlig. Men att bara klaga över problemet räcker inte, tyckte Hässelbybon Christina Rindsjö.
Så hon drog igång en städkampanj som i sommar lett till både renare stränder och bättre gemenskap bland de boende.
ANNONS

Bildäck, fiskedrag, flaskor, colaburkar, ett ankare (!) – det är något av vad 15-talet tappra frivilliga i alla åldrar plockade upp vid förra söndagens insats vid Riddersvik.

– Det är helt otroligt vad folk lämnar i naturen. Det värsta är det som hamnar i vattnet – det är som en sopstation där nere under ytan, säger Christina Rindsjö.

Christina Rindsjö, Riddersvik, städkampanj

Christina Rindsjö, initiativtagare. Foto: Privat.

Tråkig stämning

 För alla som älskar Riddersvik, och de är många, utgör nedskräpningen ett allt större irritationsmoment. Många har gett uttryck för sin frustration och ilska i lokala Facebookgrupper, där det ofta blivit en hätsk och tråkig stämning, tycker Christina.

– Det är en dålig energi som skapas. Det är bättre att handla själv och försöka lösa det problem som finns, säger hon. 

Startade upprop

Sagt och gjort – hon startade ett upprop och samlade frivilliga krafter till en konkret insats, samtidigt som hon påtalade bristerna för kommunen. Sedan början i juli har man varje söndag samlats och plockat skräp både på stränderna och i vattnet vid Riddersvik. Senast deltog ett 15-tal personer varav hela åtta dök efter skrot och skräp i vattnet.

Resultatet blev en imponerande skörd av föremål som absolut inte ska ligga vare sig i eller vid Mälarens vatten utan hör hemma i en avfallsanläggning.

Oliver Sörman, till vänster, Valter Graflind, dök efter skräp i vattnet vid Riddersvik.

Oliver Sörman, till vänster, och Valter Graflind, var några av miljöhjältarna som dök efter skräp i vattnet vid Riddersvik förra söndagen. Foto: Christina Rindsjö.

ANNONS

Skapar gemenskap

Initiativet har fått stor uppmärksamhet, många positiva reaktioner och allt fler anhängare.

För Christina handlar det inte bara om att göra en insats för naturen. Lika viktigt är att grannar och andra som bryr sig om sitt Riddersvik kommer samman och gör saker gemensamt.

 – Förra söndagen hade vi en fyraårig kille som hjälpte en vuxen man som dök efter skräp. Människor som aldrig mötts förut träffar varandra och hjälps åt. Det skapar en god stämning och det är något som jag eftersträvar, säger Christina.

Ska bli konstverk

Planer finns på att efter sommaren ställa ut delar av det insamlade skräpet i form av ett konstverk så att folk ska få se vad som hamnar i vår natur. Den tänkta platsen för verket är Åkermyntans centrum.

– Tanken är att få till en mer bestående förändring och få upp människors medvetenhet om att vi inte ska använda jorden som en papperskorg, säger Christina. 

Avslutas 19 september

Skräpplockningskampanjen avslutas den 19 september, samtidigt som Håll Sverige Rent har en rikskampanj mot nedskräpningen.

– Då ska vi uppmana alla att gå ut och hjälpa till. Vi återkommer senare om hur vi kan arbeta vidare. Att ta hand om naturen och sitt skräp bör vara en självklarhet. Låt oss tillsammans skapa den förändringen, säger Christina.

Mer information om kampanjen och hur man kan hjälp till finns på Instagram: hall_riddersvik_rent.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.