ANNONS

Fick stroke efter en enkel näsoperation

För tre år sedan fick Nils ”Nizze” Bjärneheim en stroke.  Rehabiliteringen börjar nu ge effekt.
För tre år sedan fick Nils ”Nizze” Bjärneheim en stroke. Rehabiliteringen börjar nu ge effekt.
Nils Björneheim fick en stroke efter en misslyckad näs­operation.

Han blev förlamad och tappade minnet, men återvänder nu till livet.

– I sommar reser vi till Kreta, säger han.
ANNONS

Nils Björneheim ville bara bli av med sin nästäppa. Men näsoperationen, för snart tre år sedan, slutade i katastrof. Nils Björneheim fick en hjärnblödning. Han blev förlamad och tappade talet, minnet och läsförmågan.

– Vi visste inte om han skulle överleva, säger hans fru Marie-Louise Björneheim.

Mitt i Vallentunasteget träffade paret första gången i höstas. När vi återvänder till dem, nu i maj, märks det att rehabiliteringen har hjälpt.

Nils Björneheim, även kallad ”Nizze”, rör sig lättare. Han pratar mer och ser piggare ut i ögonen. Han kan läsa saga för barnbarnet och kommer numer ihåg när hans fru fyller år.

– Häromdagen var jag faktiskt borta en halvtimme när Nizze var själv med vårt barnbarn. Men jag är inte borta längre stunder. Minnet är inte helt bra än, säger Marie-Louise Björneheim.

De båda ser fram emot sommarens resa till Kreta, en tradition som de återupptar för första gången sedan hjärnblödningen.

Livet är på rätt väg, men det är svårt att veta om Nizze blir helt återställd. Nizze berättar att han har svårt att bli upprörd över det som hänt, hjärnblödningen har blockerat känslorna.

– Jag kan inte känna mig så där arg på läkaren. Inte gå fram till honom och ruska om honom, säger han.

Marie-Louise Björneheim säger att hon tappat mycket av sin tilltro till vården.

ANNONS

Efter den misslyckade operationen fick den ansvarige läkaren sluta operera, sedan han även misslyckats med ytterligare en operation. Läkaren, som jobbade på Aleris specialistvård i Täby, är inte längre kvar där.

– Vi är alltid väldigt skärpta när vi anställer läkare. Om kvaliteten sviktar gör vi något åt det. Det är en och annan läkare som inte fått förlängt förordnande där vi tyckt att kvaliteten skulle ha varit bättre, säger Bo Wihlborg, chefläkare på Aleris.