ANNONS

Adam fick svår borrelia

Adam fick bakteriell hjärnhinneinflammation. Läkarna sa att det var virus och han fick inte antibiotika direkt. Över ett år senare har han hjärnskador . Bild på Adam och hans mamma Jessi Ehn
Livet vändes upp och ner när Adam Ehn, 7 år, fick borrelia. Här med mamma Jessi.
Familjen Ehn-Svenssons tillvaro vändes upp och ner när Adam, 7 år, fick borrelia. Han är fortfarande känslig för ljud och ljus och orkar inte gå i skolan.
– Jag vill bara att han ska få ett normalt liv igen, säger mamma Jessi Ehn.
ANNONS

Det började en onsdag i november 2015. Adam kaskadkräktes i hallen. Det var magsjuketider så det var egentligen ingenting med det.

Men Adam hade huvudvärk och feber och på söndagen åkte familjen till akuten på Sachsska på Södersjukhuset.

– De kunde inte hitta någonting och vi blev hemskickade, säger Jessi Ehn.

Blev inte bättre

Men Adam blev inte bättre. Han var känslig för ljud och ljus och ville hela tiden att någon skulle hålla en hand på hans huvud.

På onsdagen åkte de in igen. På sjukhuset togs ett ryggmärgsvätskeprov.

Adam fick bakteriell hjärnhinneinflammation. Läkarna sa att det var virus och han fick inte antibiotika direkt. Över ett år senare har han hjärnskador.

– De sa de att det var hjärnhinneinflammation orsakad av ett virus. Det skulle gå över av sig själv.

Två dagar senare fick de veta att det var en bakteriell infektion. Adam hade fått borrelia som påverkat nervsystemet.

ANNONS

Inte samma kille

Jessi kan inte minnas att hon någonsin sett en fästing på Adam.

– Vi är mycket på landet, men jag har en syster som är hysterisk med det och kollar hela tiden.

Adam fick antibiotika intravenöst. Dagen därpå blev de hemskickade.

Men Adam blev inte bra. Han hade feber, var trött och sjuk och orkeslös. Jessi följde med till skolan, man Adam orkade inte vara där.

Han fick dessutom svårt med talet och problem med närminnet. Jessi säger att han inte är samma lilla kille som förut.

– Om det snöat var Adam först på med kläder. Halv åtta på morgonen stod han klar och sa att vi måste gå ut och leka. Idag stannar han i trapporna  för att återhämta sig.

Får bära matchbollen

Adam går nu på rehab varje dag och följer ett program på Astrid Lindgrens barnsjukhus med talträning, balansträning och liknande. Han får bra hjälp, men vägen dit har varit en kamp.

Enligt journalerna kan han ha fått en inflammatorisk förändring i hjärnan. Han har fått en remiss för att göra en ny hjärnröntgen.

Familjen vet fortfarande inte om och när han blir frisk.

– Jag har känt mig oerhört ensam i det här, säger Jessi som har bildat organisationen Vidas tillsammans med Angelica Johansson för att stötta andra med samma problem.

Men familjen, vars hjärtan klappar för Bajen, har också fått stöd från annat håll. Vid Hammarbys säsongspremiär den 9 april ska han gå in med matchbollen tillsammans med storasyster Emy. Han skiner upp när det ärofyllda uppdraget kommer på tal.

– Jag ryser när jag tänker på det, säger Jessi och ler stort.

Läs mer: Allt fler får borrelia

Fakta

10 000 får borrelia varje år

  • Uppskattningsvis 10 000 människor i Sverige får borrelia varje år, men det kan vara betydligt fler. Det är ingen anmälningspliktig sjukdom i Sverige.
  • Borrelia- och TBE-föreningen i Sverige anser att testerna är är undermåliga och att många som är långvarigt sjuka inte får hjälp. Varje år åker borreliapatienter utomlands för att få långa antibiotikakurer.
  • Den svenska medicinska expertisen menar att de behandlingarna saknar vetenskapligt stöd.
  • Akademiska sjukhuset i Uppsala har startat en mottagning för patienter med långvariga besvär av fästingsburna sjukdomar.