ANNONS

Fick trippeldos – avled

Kvinnan fick en tredubbel dos av smärtstillande medicin - under ett år.
Kvinnan fick en tredubbel dos av smärtstillande medicin - under ett år.
Läkaren i Bro kände till kvinnans tablettmissbruk. Trots det skrev han ut en tredubbel dos av den smärtstillande medicinen under ett år.

Senare avled den unga kvinnan av en överdos.
ANNONS

Problemen startade redan 2008. Den unga kvinnan hamnade i rullstol med svår värk, näringsbrist och nervskador efter en operation.

Under 2010 gick hon på regelbundna besök vid Capio vårdcentral i Bro. Läkaren på vårdcentralen skrev ut flera smärtstillande läkemedel, sömnmedel och lugnande preparat för att hjälpa kvinnan med smärtorna.

I patientjournalerna framgår det att kvinnan vid flera tillfällen bad om att få mer medicin. Hon ska bland annat ha hävdat att hon ”tappade bort tabletterna”.

Trots att kvinnans överkonsumtion av medicin var känd skrev läkaren ut mer piller – tre gånger så mycket som den rekommenderade maxdosen.

Överdoseringen pågick i över ett år, sedan slutade läkaren på vårdcentralen. Kort därefter avled kvinnan av en överdos.

– När jag hämtade hennes saker såg jag att hon hade mängder av tabletter hemma. Då insåg jag att något var tokigt, säger kvinnans släkting som anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Hon är övertygad om att släktingen dog på grund av läkarens övermedicinering.

– De skrev ut sådana enorma mängder. Läkarna borde ha sett varningsklockorna när hon hela tiden ville ha mer.

Nu kritiseras läkaren av IVO. Det finns ”ingenting som kan försvara eller förklara förskrivningen”, skriver myndigheten. De kan dock inte avgöra om kvinnans död var en direkt följd av övermedicineringen.

ANNONS

– Jag tycker att det är mycket anmärkningsvärt at man behandla en patient med så pass hög dos, säger Stefan Bremberg, chefsläkare på Capio i Sverige.

Han tycker att IVO:s kritik är berättigad.

– Att behandla en patient med tredubbel dos sker mycket sällan inom primärvården. Min uppfattning är att den här patienten borde ha remitterats till beroendecentrum eller en specialist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.