ANNONS

Fickstölderna har nått ny rekordnivå

fickstölf
Fickstölderna fortsätter att öka i Stockholm.
Den här veckan kommer uppemot 300 personer i innerstan att bli bestulna av ficktjuvar. Är du på väg hem från krogen är du det perfekta offret.
ANNONS

– Vi har aldrig haft så mycket fickstölder som i år. Det toppade förrförra och förra året och i år har det varit ännu fler, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Enligt polisen anmäls nu så många som 250–300 fickstölder i innerstan – varje vecka, med en viss ökning nu under sommaren.

Men den som tror att bara äldre turister råkar illa ut tror fel.

Enligt polisen är det till största delen yngre krogbesökare som blir bestulna, främst under helgnätter.

– I antal överskuggar de helt de andra fickstölderna, säger Peter Enell.

– När man ska gå hem sent på natten blir man uppfångad av två tre personer i någon liten ligagrupp. Du har haft din mobil uppe titt som tätt och de har full koll på i vilken ficka du stoppat ner den, berättar han och fortsätter:

– Sedan blir det dans, kramar och frågor om cigaretter. Allt för att komma fysiskt nära. Offret hinner sällan fatta något förrän de försvunnit. Då är mobilen borta.

Stölder sker också i och i närheten av nattöppna affärer, kiosker och snabbmatsrestauranger.

Jämfört med för några år sedan har stölder vid turist- och shoppingstråk och krogmiljö minskat något. I stället opererar ligorna i alla offentliga miljöer – även på vanliga matställen, bibliotek och på fik.

ANNONS

Enligt Peter Enell griper polisen tre till sju ficktjuvar i veckan, men många släpps utan påföljd. Merparten av de misstänkta som grips är hitresta från andra EU-länder. En del låtsas även tigga.

– Vanliga tiggare ska inte utsättas för misstro, de är aldrig aktiva utan sitter ner. Tjuvarna däremot är aktiva och påstridiga, då bör man se upp. De kliver in dagtid på luncher och tigger pengar eller ber om en påskrift. Ofta är offret en ung tjej som lagt en telefon värd 5–8 000 kronor på bordet.

Det finns enligt polisen också tecken på att tjuvarna blivit mer handgripliga och hindrar offren från att återta stöldgods om de upptäcks.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.