Ficktjuvar häller yoghurt på sina offer

Fickstölderna har ökat markant i söderort under hösten. I september–oktober inträffade över 200, varav ett 50-tal i Farsta närpolisområde. Det är betydligt fler än vanligt och trenden har fortsatt in i november.

Det är främst utmed tunnelbanans gröna linje som tjuvarna härjar.

– Det är en markant ökning och fokuserat på grön linje med Gullmarsplan som knutpunkt. Värst drabbad är Farstalinjen följd av den mot Hagsätra, säger Lars Eriksson, rotelchef vid Söderortspolisen.

Ficktjuvar brukar hitta på kreativa sätt för att avleda uppmärksamheten så att de kan plocka på sig värdesaker. Under höstens stöldvåg tycks trenden ha varit att spilla yoghurt på sina offer, oftast kvinnor med handväskor.

– Man har skvätt yoghurt eller liknande och sedan har det kommit fram personer som hjälpt till att torka av det. I samband med det har man tagit i första hand kontanter, men också andra värdeföremål från handväskan, säger Lars Eriksson.

Polisen vet inte om det är enskilda personer eller ligor som ligger bakom, men håller just nu på att leta samband. Särskilt fokus läggs på yoghurtfallen, eftersom de är likartade och man på så sätt hoppas kunna klara upp flera brott.

Polisen poängterar att det är viktigt att anmäla så fort man upptäcker att något har försvunnit. Eftersom fickstölderna är koncentrerade till tunnelbanan finns chansen att brottet har hamnat på SL:s övervakningskameror – men då måste anmälan göras innan filmerna raderas, vilket sker efter tre dygn.

Värst drabbad är Farstalinjen följd av den mot Hagsätra. Lars Eriksson söderortspolisen