Min lokala hjälte

Ficktjuvarna kan härja fritt

”Jag var ett lätt byte”, säger Arne, 81, som blev bestulen på sin plånbok.
”Jag var ett lätt byte”, säger Arne, 81, som blev bestulen på sin plånbok.
”Förlåt” sa tjuven, gav Arne en kram – och stal hans plånbok.

– Jag blev fly förbannad när jag förstod vad som hänt, säger Arne Silfverbjelke.

Arne, 81, hade varit och handlat mat i Solna centrum när två män plötsligt kom fram, en stötte till honom i axeln.

– Sen bad han om ursäkt, frågade om jag var okej och klappade om mig. Jag tyckte det var ett lite konstigt beteende, berättar Arne.

Väl hemma märkte Arne att plånboken som han förvarat i bakfickan var borta. Efter en sömnlös natt fick han veta av banken att kontokortet spärrats sedan någon försökt ta ut pengar på det.

Arne skakar på huvudet. Det har gått ett par veckor sedan stölden och chocken har övergått i ilska.

– Jag blev fly förbannad när jag förstod vad som hänt. Jag har dåliga fötter och haltar fram med käpp. Den här gången hade jag dessutom en stor kasse med mat, så det klart jag var ett lätt byte, säger han.

Tjuvarnas trick varierar. Under våren härjade så kallade tidningstjuvar i Sundbyberg. De lade tidningar och kartor över mobiltelefoner på bord, för att diskret stjäla dem.

I maj anmäldes 25 fickstölder i Sundbyberg, och brotten blir allt vanligare. På fem år har antalet anmälningar ökat med 70 procent.

Men få av brotten klaras upp. Ofta saknas vittnen och övervakningsbilder.

Enligt polisen jobbar ficktjuvarna ofta i team, och den som stjäl har inte sällan lämnat över godset till någon annan när polisen visiter polisens visitation.

– De som gör det här är jätteskickliga. En del arbetar i ligor som kommer hit och ”jobbar” i länet, säger Solnas närpolischef Marie Hummer.

Polisen råder allmänheten att förvara plånbok och mobil nära kroppen, och att vara uppmärksam på ”oväntade” saker, som om en främling vill ge dig en kram.

Just nu pågår en polisinsats för att stoppa tjuvarna som färdas på moped och i farten rycker halsband och väskor från sina offer.

Västerortspolisen har tagit emot ett 30-tal anmälningar de senaste veckorna. I slutet av juni slog tjuvarna till mot en kvinna på Rissneleden, som de knuffade omkull och ryckte handväskan ifrån.

– Några personer har tagits in på förhör. Jag kan inte säga mer än att vi är dem på spåret, säger Marie Hummer.