Ficktjuvarnas bästa tid är nu

Julen även högtid också för ficktjuvarna. ”Folk har mycket pengar på sina konton”, säger polisen Lottie Bodin.
Julen även högtid också för ficktjuvarna. ”Folk har mycket pengar på sina konton”, säger polisen Lottie Bodin.
I tunnelbanan, i rulltrappan och vid bankomaten.

Tjuvarna slår till när som helst.

Inger Kalin blev av med plånboken i en rulltrappa. Ett par minuter senare var 10 000 kronor borta från kontot.

Julhelgen är idealisk jaktmark för ligor som vill tömma folks fickor och väskor på plånböcker och andra värdesaker. Det är mycket folk i rörelse och extra mycket pengar på betalkonton och i plånböcker.

– Storhelgerna är extra kritiska, säger Lottie Bodin, utredare på polisen.

Tjuvarna är fingerfärdiga. Stölderna är över på ett ögonblick.

– Det är helt otroligt. Jag som tycker att jag är jättenoggrann. Det här kan verkligen hända alla, säger Inger Kalin.

Tjuvar slog till mot Ingrid i början av november. För Lokaltidningen Mitt i visar hon rulltrappan i Mörby centrum där plånboken försvann.

– Jag kände hur min axelväska gled något. Av ren reflex tog jag fram och öppnade den. Då var plånboken borta.

– Jag vände mig om direkt och sög tag i killen och tjejen som var bakom. Jag ropade ”Ni tog min plånbok!” i hopp om att det skulle finnas en vakt i närheten, fortsätter hon.

Inger muddrade parets fickor men hittade inget. Nedanför rulltrappan kom en äldre man som Inger trodde skulle hjälpa henne. Mannen pratade om polisen, men när han skulle fotografera kvinnan och hon inte gjorde motstånd förstod Inger att mannen ingick i sällskapet.

– Då släppte jag dem och flög in till banken. Men trots att det bara gått tre fyra minuter hade någon hunnit ta ut 5 000 kronor två gånger.

Inger menar att det måste ha funnits ytterligare personer som paret i rulltrappan langat plånboken till. Någon måste även ha sett henne knappa in betalkortskoden i någon butik.

– Ändå tycker jag att jag brukar se mig över axeln, säger hon.

I Danderyds kommun är Mörby centrum och tunnelbanan de vanligaste platserna för de här brotten. Några enstaka fall inträffar i Djursholms centrum.

– Men Mörby centrum är inte mer utsatt än något annat köpcentrum. Ofta handlar det om utländska ligor som åker från centrum till centrum, förklarar Lottie Bodin.

Hittills i år har 76 fickstölder anmälts i Danderyds kommun. Förra året inträffade totalt 81 stölder. Lottie Bodin manar till försiktighet:

– Ha koll på folket runt omkring dig. Om du tycker folk står för nära när du ska knappa kortkoden – be dem backa. Ha inte mer kontanter än du behöver, och lämna inte väskan i kundvagnen när du plockar varor i butiken. Se till att ha koll på väskans dragkedja ­eller slejf. Ha gärna kontanter eller plånbok i en innerficka.

Fakta

Tänker du på att skydda dig mot ficktjuvar här i Danderyd?

Linnea Isberg, 
Jakobsberg: 
”Nej, men jag tänker på det i tunnelbanan när folk står tätt.”
Gustav Grill, Mörby: ”Inte särskilt. Bara i t-banan, bussen eller vid rouletten. Jag brukar ha plånboken i innerfickan.”
Sven-Ola Brodin, Mörby: ”Nej, inte i Danderyd. Men i city vid jul gör jag det. De flesta här verkar hyggliga, men vid bankomaten ser jag upp.”
Shohreh Ghiassi, Solna:

”Nej, bara om jag går till uttagsautomaten, men inte annars.”