Ficktjuven tog Kerstins bankkort i rulltrappan

Håll hårt om plånboken för ficktjuvar opererar i Väsby centrum.

Kerstin Andersson blev bestulen på sin plånbok och tjuvarna länsade hennes konto

– Man känner sig så kränkt, säger hon.

Det närmar sig jul och risken för fickstölder ökar ju närmare julen vi kommer, enligt närpolisen i Väsby.

Väsbybon Kerstin Andersson råkade ut för tjuvar förra lördagen. Hon misstänker att hon blev bestulen i rulltrappan i centrumet. Där knuffade någon till henne. När hon skulle fika märkte hon att plånboken var borta.

– Jag blev alldeles kall och funderade på var jag kunde ha lagt den. Jag ringde Systembolaget för jag hade varit där strax innan de stängde. Men de kunde på film från en övervakningskamera se att jag stoppade ner plånboken efter att jag hade handlat där, säger Kerstin Andersson.

Hon skyndade sig hem för att spärra bankomatkortet och larma polisen. Under tiden hade tjuven eller tjuvarna hunnit ta ut drygt 8 000 kronor med bara ett par minuters mellanrum från två bankomater i Sundbyberg. Kortet användes också för tankning för 4 500 kronor vid bensinstationer i Rotebro och Järfälla. Dessutom gjordes ett köp på cirka 1 100 kronor på ett bilföretag i Vällingby.

– Jag förstår inte att det gick att använda kortet efter uttagen på bankomaterna då det bara fanns någon hundralapp kvar på kontot. De hade också överskridit mitt kreditbelopp, säger Kerstin Andersson.

Hon är osäker på vem som kom över hennes kod.

– Någon kan ha sett den när jag var på restaurang ett par dagar innan stölden och betalade med kortet. Men jag hoppas det finns övervakningskamera vid någon bankomat eller bensinstation där man kanske kan se vem som använt mitt kort och slagit in koden, säger Kerstin Andersson.

Helena Östman, informationschef på Nordea i Sverige, säger att en utredning brukar göras när kort har anmälts som stulet.

– Men om kortinnehavaren inte vet hur någon obehörig kom över koden kan vi förmodligen inte ersätta pengarna, säger hon.

Kerstin Andersson, som inte vill bli fotograferad framifrån, misstänker att hon blev bestulen i rulltrappan i Väsby centrum.