Filip och Fredrik på oväntat besök i Farsta

Läraren Dennis Serwadda och eleverna Linn Bogmer och Isabella Viström tillsammans med Fredrik Wikingson och Filip Hammar.
Läraren Dennis Serwadda och eleverna Linn Bogmer och Isabella Viström tillsammans med Fredrik Wikingson och Filip Hammar.
Förra måndagen fick eleverna på Kvickentorpsskolan oväntat besök. Väl inne i klassrummet upptäckte de att Filip och Fredrik skulle spela in sin podcast på skolan.

Framme på katedern har två mindre mikrofoner och en dator riggats upp mellan Fredrik Wikingsson och Filip Hammar. Programledarduon pratar på i rask takt och kastar sig huvudstupa mellan ämnena. De pratar om det stundande valet i USA, ”Trollet Åsa” som underhöll på Filips systers födelsedagsfest och Ingemar Stenmark.

Trots tempot, de subtila referenserna till tidigare diskussioner och de tvära vändningarna hänger eleverna i klass 9A med och fnissar åt samtalet. Det pågår inspelning av en av Sveriges mest uppskattade podcasts.

En så kallad podcast liknar ett radioprogram som programledarna kan spela in var som helst med enkla medel. Programmet läggs sedan upp på internet där man kan ladda hem det till sin egen mobiltelefon eller dator.

För några veckor sedan drog telefonoperatören Comviq igång en tävling, där man kunde vinna en podcastinspelning med Filip Wikingsson och Fredrik Hammar. På tre veckor kom det in 1 900 tävlingsbidrag.

Men den bästa motiveringen stod Dennis Serwadda, lärare på Kvickenstorpsskolan, för.

– Jag lyssnar mycket på Filip och Fredrik själv och tycker att de är allmänbildande. Och så vill jag göra något så att man kommer ifrån elevernas vardag. Det händer inte så mycket som sticker ut annars, säger Dennis Serwadda efter inspelningen.

Och eleverna uppskattade att få vara med.

– Jag älskar Filip och Fredrik. Jag tycker om deras humor, att de pratar om sådant som är sant och roligt på samma gång, säger Linn Bogmer.

Isabella Viström håller med.

– De är roliga, säger hon.

Programmet lades ut på Filip och Fredriks hemsida förra veckan.