Filippa Reinfeldt buades ut av arga barnmorskor

Filippa Reinfeldt mötte demonstranterna utanför landstingshuset.
Filippa Reinfeldt mötte demonstranterna utanför landstingshuset.
Landstingsrådet Filippa Reindfeldt (M) mötte de demonstrerade barnmorskor i förra veckan. Men några besked om mer pengar gav hon inte.

”Vi har fått nog, vi har fått nog”. Protesterna och buropen från barnmorskorna utanför landstingshuset skallrade när landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) greppade mikrofonen.

– Jag lyssnar på er och jag hör er oro och frustration, sa hon.

Barnmorskorna anser att de måste slå knut på sig själva för att kunna ge en vård värd namnet. En barnmorska kan ha två eller tre födande mammor samtidigt och tvingas springa mellan rummen.

– Vi kan inte ta ansvar för en vård som inte är patientsäker. Förlossningsvården är som krigssjukvård. Vi vill erbjuda en vård som är trygg och säker, sa Eva Lundholm som leder barnmorskeupproret och drog ner stort jubel.

Landstingsrådet Filippa Reinfeldt sa i februari att akutsjukhusen fått stora anslagsökningar. Men sanningen är att kostnadsökningarna är större anslagsökningarna. När det gäller förlossningen har ersättningen stått still. Sjukhusen får en förlossningspeng för varje kvinna som föder barn där. Men den ersättningen har inte höjts på fyra år.

– Det är riktigt, men vi gick in med en hög peng och därför har den legat still. Det pågår nu ett arbete där man ser över både regelverket och ersättningen vid förlossningar, säger Filippa Reinfeldt.

Men det är väl politikerna som bestämmer ersättningens storlek?

– Vi får underlag från tjänstemännen och den medicinska expertisen. Vi har inte fått något förslag ännu så vi har inget att diskutera.

Barnmorskorna vittnar om att de har flera födande kvinnor samtidigt. Hur ska den situationen lösas?

– Det står tydligt i vårdprogrammet att en barnmorska ska ansvara för en kvinna i aktivt värkarbete. Vi har en ständig dialog med verksamhetscheferna och det är upp till dem att bemanna efter behov.

Kan du försäkra gravida kvinnor om att förlossningsvården är säker?

– Jag lyssnar till barnmorskorna och förstår att de upplever en frustration och det är ett ansträngt läge med en topp just nu. Men jag lyssnar också till landstingets chefsläkare som säger att patientsäkerheten inte är hotad. Jag fortsätter att framhålla att vi har en god förlossningsvård tack vara personalens arbete.

Barnmorskan Lisbeth Åkerlind Normén arbetar på förlossningen på Södersjukhuset och var en av dem som demonstrerade. Hon gav inte mycket för det som Filippa Reinfeldt sa vid demonstrationen.

– Det var bara blaj. Hon sa absolut ingenting. Man tycker att hon kunde säga någonting annat än ”vi lyssnar”, säger hon.

På ett av plakaten uppmanades Reinfeldt att ”Gå en dag i våra skor”, och hon antog utmaningen.

– När jag var på Danderyd för ett par veckor sedan blev jag erbjuden att prya där och jag tackade ja redan då. Vi ska bara hitta ett tillfälle som passar, säger hon.