Filippa vill ge tjejer trygghet med sin bil

Initiativtagaren till Kvinnoskjutsen, Filippa Strand, kör hem tjejer tryggt på kvällarna.
Initiativtagaren till Kvinnoskjutsen, Filippa Strand, kör hem tjejer tryggt på kvällarna.
Lidingöbon Filippa Strand vill hjälpa till att höja tryggheten bland Lidingös tjejer. Hon har nu dragit igång Kvinnoskjutsen som innebär att hon skjutsar hem tjejer på nätterna.

Filippa Strand känner sig ofta otrygg på Lidingö när hon är ute på kvällarna. Hon kan känna ett obehag i framför allt Lidingö centrum och i Ropsten, men även när hon åker taxi.
– Det är främst när man kommer från stan och åker till Lidingö som jag har känt mig osäker. Det har hänt att någon förföljt mig eller bara stirrat på mig. Och även när jag har åkt taxi har jag fått märkliga frågor av chauffören. Jag får ofta en känsla av otrygghet, säger hon.
I slutet av förra året kom hon på en idé att få tjejer att känna sig mer trygga på Lidingö. Filippa skapade då en Facebooksida som heter Kvinnoskjutsen Stockholm vilket innebär att alla tjejer som vill kan registrera sig vilket gör att de kan kontakta Filippa och hennes kollegor via mobil eller på Facebook som då kommer och kör hem dem.
– Responsen har varit stor. Behovet är jättestort, säger hon.
Det är redan 2 000 kvinnor som har gått med i den slutna gruppen och det är nu tre tjejer som är ute och kör på kvällarna. Först vara det bara på Lidingö men nu kör de hem tjejer från hela Stockholm.
– Vi kör främst på helgkvällar, då finns det en del tjejer som har druckit och som då inte har koll på saker. Vi skjutsar framför allt ensamma tjejer som ska åka hem. Vi ska se till att Kvinnoskjutsen inte utnyttjas utan att den används rätt för de som verkligen behöver skjuts, säger Filippa Strand.
De tjejer som ställer upp och skjutsar gör det ideellt med egna bilar. Ambitionen är att Filippa ska hitta sponsorer till projektet.
Filippa är dock lite orolig för sin säkerhet.
– Jag vill inte vara naiv, för det är ju personer som jag inte känner som jag skjutsar. Men jag hoppas att det är säkert för vi vänder oss bara till tjejer i den slutna gruppen, säger hon.
Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö:
– Vi är positiva för detta är i linje med vad vi jobbar med. Ett initiativ som förebygger otrygghet är vi i grunden positiva till, men detta ska göras i samverkan med polisen.
– Vi ska inte utgå från att alla har ont uppsåt, men vi får utbilda de som kör. Man ska vara försiktig. Ska man skjutsa okända i sin bil så måste man förstås känna sig säker på att det inte är en farlig person man plockar med sig, säger Fredrik Wallén.