Filippas Instagram blev en riksnyhet

Anders Ljung blockerades av Filippa Reinfeldt.
Anders Ljung blockerades av Filippa Reinfeldt.
Täbybon Filippa Reinfeldt (M) slängde ut en följare från Instagram. Följaren svarade med att JO-anmäla. En smärre mediestorm följde, sedan Mitt i berättat om händelsen.

Det var i juli som stockholmaren Anders Ljung upptäckte att hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts bilder inte längre dök upp i hans telefon, på det sociala bildmediet Instagram.

Han hade följt henne en tid och hade precis lämnat en syrlig kommentar på ett av hennes inlägg. Då upptäckte han att han blivit blockerad.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Den här gången hade jag påpekat att hon lade upp en bild på hur hon jobbade med sin blogg, i stället för att medverka i ett P1-program om säkerhet inom vården, säger Anders.

Hans första tanke var att det var lite roligt att han blockerats, men sedan började han tänka efter.

– Hon är en folkvald politiker och lägger upp grejer på arbetstid, borde inte det vara offentligt precis som hennes e-post?

Det går att ställa in sitt ­Instagramkonto så att det blir privat, men det har inte Filippa Reinfeldt gjort. Över 10 000 personer följer hennes inlägg, som handlar om allt från politik till vad hon äter till lunch.

Anders Ljung mejlade till landstinget i juli, hänvisade till offentlighetsprincipen och bad dem att häva blockeringen.

Tre månader och flera mejl senare hade han fortfarande inte fått svar. Då anmälde han landstinget till justitieombudsmannen (JO) som dock beslutade att inte utreda saken.

Filippa Reinfeldts press- sekreterare Gustaf Stenlund har vägrat att låta Mitt i prata med Filippa Reinfeldt då han hävdar att Instagramkontot är privat.

Turerna kring Reinfeldts Instagram fick stor uppmärksamhet i förra veckan. Sedan Lokaltidningen Mitt i berättat om händelsen hakade medier från hela landet på.