ANNONS

FILM: Så kan nya Näsby Slott se ut

Det nya Näsby Slott har varit omdiskuterat – för mycket bostäder och allmänna ytor som försvinner. Men efter samrådet i vintras är nu ett omarbetat förslag ute för granskning. Det nya förslaget presenteras i en film över området.
ANNONS

Planerna på det nya Näsby Slott dundrar vidare. I januari avslutades samrådet och synpunkter från berörda parter har bearbetats under våren. Från och med i måndags är en reviderad version ute på granskning och berörda parter kan återigen lämna synpunkter, fram till den 4 september.

– Det kom in ganska många bra synpunkter som vi tagit i beaktning så gott det går i det här nya förslaget, säger Åke Holm, projektledare för Näsby Slott.

Det handlar framförallt om exploateringsgraden, det vill säga antalet hus, som man nu har minskat. I den norra delen av området har man gått ner till 210 bostäder, från det tidigare 250 och även dragit ner höjden på husen för att inte skymma barockparken.

– Vi har även stramat upp själva kvartersstrukturen. Vi har placerat husen i räta rader i mer barockstil som ska passa omgivningen. Vi har också lagt till fler parkeringar och ändrat färgsättningen på seniorbostäderna.

För mycket bebyggelse

Det rör sig fortfarande om ett förslag, som i slutändan ska röstas igenom i kommunfullmäktige, där det finns chans att överklaga. Förutsättningen för det är att man har en gett synpunkter under granskningen som inte tagits tillvara på under omarbetningen. Kritik har tidigare riktats mot att det blir för många hus och att tillgängligheten i området försvinner.

– I det förslaget som ligger nu är det väl snarare så att man ökar tillgängligheten. Vi kan erbjuda nya mötesplatser genom ett trädgårdscafé och en lekplats. I och med den nya detaljplanen kommer större grönytor och vattenområdet övergå till kommunalt ägo och då bli tillgängliga för alla. Men samtidigt får man inte sticka under stolen med att där det byggs nya bostäder blir tillgängligheten mindre.

Den nya detaljplanen ska också syfta till att skydda värdefulla kulturvärden.

Fakta

Då kan du lämna in dina synpunkter

För utbyte av information och synpunkter inbjuder Täby kommun till öppet hus med drop-in den 22 augusti 2017, kl 15.00 – 19.00 och den 27 augusti 2017, kl 11-00 – 15.00 på Näsby slott.

Från Täby kommun deltar politiker från stadsbyggnadsnämnden och tjänstemän från samhällsutvecklingskontoret.

Representanter från fastighetsägaren och Silver Life kommer också finnas närvarande under öppna husen.

Ingen föranmälan krävs.

Källa: Täby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.